Blog

Špatný zápach z klimatizace – čím je způsoben

161views

Nepříjemný zápach z klimatizace je jasnou známkou poruchy klimatizace, kterou je třeba okamžitě odstranit. Zápach signalizuje pronikání škodlivých bakterií do vzduchu, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy lidem v místnosti.

Nepříjemný zápach z klimatizace se objeví po uvedení jednotky do provozního režimu. Navíc se může vyskytnout nejen u starých klimatizací, ale s tímto problémem se mohou potýkat i nové. Podívejme se na něj blíže.

Zápach plastu

Více:

Bezprostředně po instalaci a spuštění nové klimatizace je cítit nepříjemný plastový zápach. Tyto nedostatky jsou zpravidla typické pro levné systémy vyrobené z nekvalitního materiálu ve výrobě.

Ve většině případů se zápach odstraní po několika dnech provozu zařízení. Pro vlastní bezpečnost však doporučujeme dbát na to, aby se plast v krytu přístroje v režimu ohřevu neroztavil. Pokud je takový problém zjištěn, je třeba klimatizační jednotku okamžitě odpojit od napájení a zavolat technika, který bude schopen určit další osud klimatizační jednotky. Není vyloučena ani nutnost kompletní výměny zařízení za nový model.

Zápach spáleného vedení

Pokud se po zapnutí klimatizace objeví zápach spáleného vedení, je třeba jednotku okamžitě odpojit od elektrické sítě. Tento zápach je obvykle způsoben spáleným vedením, které může způsobit požár. Opravu zařízení by měli provádět kvalifikovaní odborníci.

Více informací:

Vůně vlhkosti a prachu

Majitelé klimatizací si nejčastěji stěžují na zápach vlhkosti a prachu, který je cítit během provozu. Jeho zdrojem jsou plísně a bakterie vznikající uvnitř jednotky.

Ideálním prostředím pro množení patogenních mikroorganismů je přítomnost vlhkosti a tepla. Vlhkost v klimatizačním zařízení v důsledku přirozeného výskytu kondenzace během provozu není vyloučena. Kondenzát je odváděn odvodňovacím systémem.

Pokud není klimatizace delší dobu zapnutá, může se uvnitř spotřebiče tvořit stagnující kapalina, ve které se množí plísně a bakterie, které jsou zdrojem zápachu.

Více informací:

Proč klimatizace zapáchá?

Existuje řada důvodů, které vyvolávají nepříjemný zápach z běžící klimatizace.

Hlavní příčiny:

– porušení pravidel péče;

– znečištění odvodňovacího systému;

– dlouhá přestávka v provozu zařízení;

– předčasná výměna filtrů uvnitř modulu;

Více:

Co dělat s nepříjemným zápachem z klimatizace

Problém nepříjemného zápachu, který je cítit při provozu klimatizace, se odstraňuje různými způsoby v závislosti na příčině jeho vzniku.

Po delší provozní přestávce se doporučuje připravit klimatizaci na novou sezónu, provést řadu preventivních manipulací, které zahrnují čištění a proplachování systému pomocí speciálních zařízení a chemikálií. Na těchto pracích by se měli podílet odborníci ze servisního střediska.

Aby se zabránilo zápachu v důsledku nedodržení pravidel péče, doporučuje se pravidelně čistit systém od prachu a jiných nečistot. Uživatel může tento úkol zvládnout samostatně pomocí improvizovaných prostředků: kartáč, hadr, mýdlový roztok, antibakteriální směsi a čistá voda pod tlakem.

Pokud je drenážní systém ucpaný, existuje vysoká pravděpodobnost, že se v něm vytvořily patogenní mikroorganismy. V takovém případě je nutné odtok vyčistit a dezinfikovat.

Pokud nemůžete problém s nepříjemným zápachem klimatizace vyřešit sami, zavolejte odborníky servisního střediska.

VÍCE:

Leave a Response