Blog

Nalijte do konvice a zapněte ji. Vodní kámen zmizí sám.

31.7kviews

Ráno k snídani – čaj. Po příchodu z práce – čaj. Před spaním – čaj. V podzimním a zimním období je konvice puštěná téměř neustále. Časem se na dně spotřebiče usazuje vodní kámen. Jak se ho zbavit? Doporučujeme.

Vodní kámen v konvici je zcela přirozený jev. Je způsoben tvrdou vodou. Po převaření se z vody vysrážejí ionty vápníku a hořčíku a usazují se na dně spotřebiče a topných těles v podobě žlutého, krémového nánosu.

Usazeniny ovlivňují nejen chuť připravovaného nápoje, ale také výkon spotřebiče. Vodní kámen ztěžuje rychlé vaření vody, takže konvice spotřebovává více elektrické energie. Jak se jí zbavit? Zjistěte to snadným způsobem.

Jak odstranit vodní kámen z varné konvice?

Nad kvalitou vody dodávané do domácností je třeba se zamyslet. Vodní kámen se usazuje nejen na konvici, ale i na armaturách. Jedná se o problém, který nelze zcela odstranit. Nezbývá než zařízení pravidelně čistit. V obchodech je k dispozici spousta přípravků, které si s nevzhlednými usazeninami poradí. Bohužel nejsou nejlevnější, protože sáček prášku na odstranění vodního kamene z konvice stojí asi 5 PLN.

Málokdo to ví, ale výrobek, který si poradí i s nejhorším vodním kamenem, lze koupit za méně než dva zloté. Tímto přípravkem je kyselina citronová. Jak ji používat? Stačí nasypat balíček kyseliny citronové do horké konvice, zalít ho sklenicí vody a znovu převařit.

Roztok kyseliny odstraní usazeniny z celého spotřebiče včetně topného tělesa. Po vyvaření vylijte vodu s kyselinou do odtoku. Tím se zbavíte nečistot a zabráníte ucpání potrubí. Kyselinu citronovou lze nahradit octem, ale tento roztok má jednu zásadní nevýhodu – po zahřátí se v celém domě drží charakteristický octový zápach.

Jak vyčistit vnější část konvice?

Máte na vnější straně konvice usazeniny? Víme, jak se jich zbavit. Odpojte konvici ze zásuvky. Přestože je spotřebič v neustálém kontaktu s vodou, odpojte jej ze zásuvky, abyste minimalizovali riziko zkratu. Poté si připravte kyselinu citronovou a několik vatových tyčinek namočených v teplé vodě. Vatové tampony pokapejte kyselinou a poté je přiložte na znečištěná místa. Nechte je takto působit 15 minut a po uplynutí této doby otřete zařízení čistým vlhkým hadříkem. Po znečištění by neměly zůstat žádné stopy.

Leave a Response