Šťavnatá kuřecí prsa z trouby! Takto se nevysuší a budou se vám rozplývat na jazyku.
I pečená kuřecí prsa mohou být mimořádně chutná, stačí dodržet několik jednoduchých kroků.
Než vám prozradíme, jak vždy upéct šťavnatá kuřecí prsa v troubě, nabízíme vám náš výběr fantastických receptů s tímto oblíbeným kusem kuřete:
Pečená kuřecí prsa nemusí být suchá.
jsou levná, dietní a plná bílkovin. Objevují se v salátech, jemných omáčkách i dietních polévkách a soté. Toto oblíbené maso je však často odsuzováno, a to právě kvůli téměř úplné absenci tuku, což má za následek jeho rychlé vysušování při vaření.
Proto se kuřecí prsa často bleskově grilují, smaží nebo vaří ve vývarech či omáčkách, aby se nevysušila. Málokdy se pečou v troubě, protože výsledkem je často suchá až žilnatá konzistence, kterou nikdo neocení. I zde však existuje řešení!
Před samotnou přípravou kuřecích prsíček se vám určitě bude hodit tento trik pro zapomnětlivé jedlíky:
Jak vždy upéct šťavnatá kuřecí prsa v troubě
Stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel a můžete z trouby vytáhnout šťavnatá a křehká kuřecí prsa. Postupujte takto:
1) Nechte maso odpočívat při pokojové teplotě: Kuřecí prsa vyjměte z chladničky asi 15 minut před jejich přípravou. Tím zajistíte, že přesně odměřená doba vaření bude stačit k jejich úplnému propečení a také k tomu, aby byla rovnoměrně propečená.
2) Vyjměte nebo nakrájejte stejné kousky: pokud chcete, aby každý kousek masa chutnal stejně a měl perfektní šťavnatou konzistenci, vybírejte přibližně stejné kousky. Pokud máte větší a menší kusy prsíček, upravte velikost odříznutím větších kusů.
TIP: Plátky by měly mít stejnou tloušťku, proto silnější části prsou jemně naklepejte, aby byly všude stejně silné.
3) Dochuťte je sušeným smítkem: Připravená kuřecí prsa osušte papírovou utěrkou, potřete z obou stran kapkou oleje, osolte a opepřete. Můžete přidat i bylinky nebo česnek, ale ideálně v sušené formě, aby se v troubě nepřipálily.
TIP: VLOŽTE DO PEKÁČE NA PEČENÍ MASO, KTERÉ JE VHODNÉ PRO PEČENÍ V TROUBĚ: Naše oblíbená kombinace koření na pečená kuřecí prsa je: sůl, mletý černý pepř, sušený česnek, tymián a uzená paprika.
TIP: Kuřecí prsa potřete olejem a kořením přímo na plechu nebo v zapékací misce, ve které se budou péct. Uděláte tak méně nepořádku na plotně.
4) Kuřecí prsa pečte při vysoké teplotě: Předehřejte troubu na 220 °C a kuřecí prsa pečte 18 až 25 minut v závislosti na jejich velikosti. Vyšší teplota a kratší doba pečení zajistí, že většina šťávy zůstane uvnitř masa a upečená prsa budou krásně šťavnatá.
TIP: Prsa můžete v polovině pečení obrátit, budou rovnoměrněji propečená.
5) Upečená kuřecí prsa nechte stát: Před porcováním nechte maso alespoň 10 minut odpočívat, aby si uvnitř zachovalo veškerou šťávu.
Jak se ujistit, že jsou prsa dostatečně propečená
Každá trouba peče jinak, takže pokud chcete mít jistotu, že je maso propečené, použijte kuchyňský teploměr. Aby bylo kuře dobře propečené, mělo by mít uvnitř teplotu 75 °C. Nezapomeňte však, že kuřecí prsa jsou malé kusy masa a že se budou péct ještě nějakou dobu poté, co je vyndáte z trouby. Pokud tedy používáte teploměr, vyjměte je z trouby, když mají teplotu 70 °C, a nechte je krátce odležet při pokojové teplotě.
Na povrchu jsou křupavé a uvnitř měkké a šťavnaté. To je nejlepší způsob pečení kuřecích stehen. Vyzkoušejte i tento: