Blog

Proč křečci jedí svá mláďata?

91views

Majitelé křečků se pravidelně setkávají se situací, kdy samice sežere své potomky. Nestává se to vždy a nezdá se, že by tyto akce měly nějaký systém, ale existuje a většinou se vysvětluje poměrně jednoduše.

Stres a strach

Zejména pro matky, které rodí poprvé, může být stres a strach spojený s narozením malých dětí zdrcující. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout kanibalismu, je nechat jí a jejím potomkům více času o samotě. Příliš dlouhý pobyt v blízkosti klece, hluk nebo fotografování může matku rozrušit natolik, že své děti zabije. Nechávejte je co nejdéle o samotě.

Zmatení pachů

Mláďata křečků jsou bezsrstá a slepá a může vás lákat k nim natáhnout ruku, pohladit je nebo obejmout. Tím však ohrožujete jejich život. Vztah matky k dětem je dán především čichem. Pokud se těch nejmenších dotknete, zanecháte na nich svou vůni. To může matku zmást, takže své děti nepozná nebo si myslí, že zemřely a vůně se změnila. Ať tak či onak, může je odmítnout a zabít. Vyvarujte se držení nebo dokonce dotýkání se křečků, aby nedošlo ke změně jejich pachu.

Podvýživa

Matky křečků jsou instinktivně vedeny k obětavým rozhodnutím, která jsou prospěšná pro zbytek rodiny, zejména pokud jde o potravu. Je velmi důležité, aby matka křečka a její mládě měli stálý a dostatečný přísun potravy a čerstvé vody, protože pokud matka zjistí, že jejich zásoby nestačí k obživě skupiny, začne své mládě zabíjet.

Usnadnění života

Pokud se matka křečka rozhodne, že nebude poskytovat dostatečnou péči a pozornost celému mláděti, může si vybrat některé ze svých dětí jako oběť. Protože se považuje za jedinou zodpovědnou za potomstvo, může uznat, že se nemůže starat o všechny. Rodina se bude zmenšovat, dokud si nepořídí menší vrh, o který se bude moci lépe postarat.

Leave a Response