Blog

Jak stříhat bobkové listy: kdy, proč a jak správně stříhat vavřín

345views

Bobkový list je koření, které všichni známe. Jeho nezaměnitelné aroma je v některých pokrmech nenahraditelné. Lze jej pěstovat jak v interiéru, tak i venku. V rámci péče o něj je třeba ho pravidelně stříhat. Kdy a jak?

Bobkový list je známé koření, které pochází ze stálezeleného vavřínového keře. U nás lze bobkový list pěstovat doma v květináči nebo venku na záhoně jako nenáročnou a vděčnou rostlinu. Jako každá rostlina však potřebuje základní podmínky a péči, aby dobře rostla. K tomu patří pravidelné zastřihávání, a to hned z několika důvodů.

Kdy stříhat bobkové listy

Bobkový list je třeba pravidelně ořezávat. Doporučuje se provádět v období od března do srpna. Rostlina se tím zahustí a koruna bude mnohem hustší. Jednoduché pravidlo říká, že bobkové listy pěstované venku by se měly stříhat dvakrát ročně, aby se podpořila hustota, a pak je samozřejmě lze stříhat i podle potřeby pro kuchyňské použití.

Řez a tvarování bobkových listů

Rostlinu lze tvarovat do libovolné velikosti a tvaru. Můžeme vytvořit i efektní stromek. Pak je třeba ji pravidelně zastřihávat, aby si zachovala hustý vzhled a požadovaný tvar. Květ vytvoříme tak, že větvičky bobkového listu stočíme k sobě. Předtím je však třeba větvičky zbavit většiny listů, které lze usušit a uchovat. Ponecháme pouze asi 3 listy na vrcholu.

Postupem času se jednotlivé lístky srostou a vytvoří účinný kmen s korunou. Kmen je třeba přivázat k opoře, aby rostl vzpřímeně. Rostlinu lze také vytvarovat do tvaru keřovité koule nebo pyramidy. Rychle roste, což skrývá chyby, kterých se můžeme dopustit při nepřesném řezu.

Správný střih může být vzpruhou

Pokud si všimnete výrazného zhnědnutí listů, je to obvykle signál, že vrchol rostliny odumřel. Na konci zimy je dobré rostlinu seříznout tak, aby zůstal kmen vysoký asi 10 cm.. Právě správný řez v kombinaci s dostatkem živin může bobkový list doslova oživit.

Pravidla pro sklizeň a sušení

Listy bobkového listu se sklízejí průběžně. Pro sušení se však sklízejí pouze dvouleté rostliny. Při sklizni dbejte na to, aby stonek nezůstal zcela holý. Nejefektivnější je využití listů, které odřízneme při ořezávání rostliny. Sušení by mělo probíhat při teplotě do 30 °C a na stinném místě. Usušené listy skladujte v těsně uzavřené skleněné nádobě.

Leave a Response