Blog

Zalévání rajčat pro letošní úspěšnou sklizeň

901views

Voda patří k nejdůležitějším podmínkám úspěšné úrody na zahradě, což v plné míře platí pro rajčata. Vlhkost je pro život a produkci dobré úrody nesmírně důležitá. Kořeny, stonky a listy rajčat potřebují vodu, stejně jako samotné plody, které jsou rovněž tvořeny z 95 % vodou.

Bez dostatku vláhy se kořeny a listy rajčat scvrkávají a postupně přestávají být schopny přijímat kyslík a živiny a přeměňovat sluneční paprsky na energii. Rostlina tedy nebude mít mnoho plodů, i když přežije.

Špatná zálivka může způsobit podobné problémy jako přemokření. Musíte si tedy dávat pozor, abyste nezacházeli do obou extrémů. Když se kořeny kolem rajčat příliš nasytí vodou, začnou bobtnat a bobtnat. To jim ztěžuje příjem energie a vzduchu, které potřebují k přežití.

Kolik vody rajčata potřebují?

Rajčata potřebují každý týden asi 2,5-5 cm vody – to je základní pravidlo zahrádkářů. Toto číslo se však může měnit v důsledku několika faktorů.

Pokud je vaše podnebí suché, možná budete muset rostlinám dodávat více vody. A pokud rostliny pěstujete na vyvýšených záhonech nebo v nádobách, zvýší se také potřeba častějšího zalévání.

Úspěšnost zalévání spočívá v tom, že kořeny rostlin mají neustále k dispozici správné množství vláhy. Pokud půda mezi zaléváním trvale vysychá po dlouhou dobu, rajčata se nebudou cítit dobře. Stejně tak rostlina, jejíž kořeny zůstávají několik dní nebo týdnů přesycené.

Půda nahoře se často může zdát suchá, zatímco pod povrchem se kolem kořenů shromažďuje voda. Stejně tak se půda nahoře může jevit jako vlhká, zatímco kořeny mohou potřebovat vodu.

Rostliny rajčat vykazují zjevné známky toho, že potřebují vodu, naučte se jim proto věnovat pozornost a rozpoznat je. Opadané nebo suché zkroucené listy jsou skvělým ukazatelem toho, že rostlina potřebuje vodu. Žloutnoucí listy mohou signalizovat, že je v blízkosti kořenů příliš mnoho vody.

Kromě vnějších příznaků nejlépe poznáte, zda má rostlina žízeň, když pomocí dlouhé tenké dřevěné špejle zkontrolujete vlhkost půdy v blízkosti kořenů.

Leave a Response