Blog

Jak se jmenuje starořecká bohyně Měsíce?

120views

Starověká řecká mytologie je bohatá na příběhy a legendy o mocných bozích a bohyních, kteří ovládali přírodní jevy a ovlivňovali osudy lidí. Patří mezi ně např, Seléné má zvláštní postavení jako bohyně Měsíce. Její příběh je plný magie, krásy a tragické lásky.

Původ a rodina

Seléné je dcerou Titánů Thea a Hyperiona, kteří patří k druhé generaci Titánů zrozených z Gaii a Uranu. Thea je titánkou záře a Hyperion je titánem pozorování a světla. Jako jejich dcera zdědila Seléné spojení se světlem a nebeskými tělesy. Seléné se narodila po boku další měsíční bohyně Febe, která symbolizuje temný měsíc, a zosobňuje tak různé fáze a cykly měsíce.

Seléné má bratra a sestru, Hélia, boha Slunce, a Eos, bohyni úsvitu. Hélios každý den vychází se svým slunečním vozem na východě a zapadá na západě, zatímco Eos mu otevírá dveře dne. Tito tři symbolizují koloběh dne: Eos otevírá brány rána, Hélios přináší světlo dne a Seléné přináší světlo měsíce v noci.

Legendy a obrazy

Ve starořeckých mýtech se Seléné někdy nazývá také Mena nebo Mene, ze starořeckého slova pro měsíc „mene“. Toto jméno zdůrazňuje její úzký vztah k Měsíci a měsíčním cyklům. Jako Mena je i nadále spojována s magií a vlivem na přírodní jevy.

Seléné se vznáší po noční obloze na voze taženém dvěma bílými koňmi. Vůz je vyroben ze stříbra a třpytí se a odráží měsíční světlo. Bílí koně symbolizují čistotu Měsíce a její spojení s nebeskými jevy. Seléné vůz obratně řídí a osvětluje cestu nočním poutníkům a čarodějům.

Tragická láska Endymiona

Seléné se beznadějně zamiluje do smrtelníka Endymiona, kterého Zeus vykázal k věčnému spánku do jeskyně. Seléné každou noc sestupuje z nebe, aby svého milého spatřila, ale nemůže ho probudit z hlubokého spánku. Kvůli této nemožné lásce je Seléné smutná a melancholická, i když je měsíc nejjasnější.

Spojení s přírodou a magií

Selena je úzce spjata s přírodními cykly a jevy, které ovlivňuje Měsíc. Věřilo se, že ovládá mořské přílivy a odlivy. Představuje také měnící se fáze Měsíce a jejich vliv na rostliny, zvířata a lidi. Někdy bývá označována jako „Vševidoucí“, neboť dohlíží na Zemi z nebeských výšin.

Seléné je ve starořecké mytologii bohyní Měsíce, která přináší světlo a magii. Dodnes zůstává symbolem měsíční moci, magie a věčné krásy, kterou staří Řekové uctívají.

Leave a Response