Blog

Zaléváme rajčata příliš často – zde je návod, jak to zjistit

10.1kviews

Rajčata patří mezi nejčastěji pěstované ovoce na zahradách, dvorcích a dokonce i na terasách (ano, jsou skutečně ovocem, nikoli zeleninou, jak se jim mylně říká). Chuť rajčat dozrálých na domácí půdě pod sluncem se nedá nahradit a srovnat s těmi komerčně nabízenými, která k nám urazila dlouhou cestu a obvykle dozrála na silnici.

Aby rajčata, která jsme vypěstovali vlastníma rukama, byla vynikající, je důležité věnovat jim odpovídající péči, která zahrnuje nejen výběr a dekontaminaci semen, pěstování kvalitních sazenic, odpovídající ochranu a výživu rostlin, ale také něco zdánlivě jednoduchého – zalévání. Nezkušení zahrádkáři mají obvykle pocit, že se o potřebě vody u rajčat informovat nemusí, což je chyba, která dost možná vede k ohrožení úrody.

Nejčastější chybou při zalévání rajčat je přemokření, které vede k řadě problémů. Otázku, zda rajčata nezaléváme příliš, je důležité si položit, pokud nemáme s pěstováním lahodného červeného ovoce zkušenosti.

Rizika přemokření rajčat

Nezkušení zahrádkáři většinou nesprávně vnímají sucho jako větší riziko pro plodinu a neberou v úvahu problémy, ke kterým přemokření vede. Výnosy jsou do značné míry závislé na zavlažování rajčat. Pokud rajčata přemokříme, nemůžeme očekávat bohatou úrodu a vynikající kvalitu plodů. Přemokření se ukazuje jako neméně nebezpečné než nedostatek dostatečné vody. Přemokření rajčat může vést k:

  • K neefektivnímu příjmu živin kořeny způsobenému nadměrnou vlhkostí a v konečném důsledku k jejich zahnívání.
  • Omezený výnos a nízká kvalita rajčat.
  • Zvýšené riziko houbových chorob. Vlhké prostředí je pro houby ideální, rychle se rozvíjejí a ohrožují úrodu.
  • Pomalý růst rajčat.
  • Lámání stonků rostlin.
  • Opadávání poupat a květů a opožděné nasazení plodů, zejména pokud dojde k dešťovým srážkám. Doporučuje se proto rajčata zalévat pouze kolem kořenů a zabránit namočení listů.

Pěstování rajčat bez vody je v módě, což se ukazuje jako fakt moderního zemědělství, nikoliv sci-fi, stejně jako určování množství potřebné vody podle fáze, ve které se rajče nachází. Snížení množství vody a četnosti zalévání je užitečné i u rajčat, která začínají dozrávat, aby dozrávala rovnoměrně, nepraskala a snížilo se riziko houbových chorob.

Příznaky toho, že rajčata příliš zaléváme

  • Praskání rajčat způsobené silným zaléváním po období sucha je jasnou známkou přemokření.
  • Houbová onemocnění rajčat jsou nejčastěji důsledkem nadměrného množství vody používaného nezkušenými zahrádkáři.
  • Opožděný růst a dozrávání rajčat může být způsobeno přemokřením.
  • Žloutnutí listů rajčat je známkou nadměrného množství vody a frekvence zalévání.
  • Zlomené, vlhkostí nasáklé stonky rajčat pod jejich váhou obvykle ukazují na přemokření.
  • Okyselená půda, která je důsledkem neschopnosti mikroorganismů vykonávat svou práci v důsledku přemokření.
  • Nedostatečně vyvinutý kořenový systém způsobený nedostatkem vzduchu v jeho okolí v důsledku přemokření.
  • Špatná kvalita plodů.

Pravidla pro zalévání rajčat

Důležité je nejen množství a frekvence zalévání. Pro výnos a kvalitu rajčat je rozhodující také volba času a samotná zálivka.

– Nezalévejte ledovou vodou.

– Pokud máte možnost zalévat dešťovou vodou nebo jinou vodou, která není z vodovodu a neobsahuje vápník, využijte toho. Vápník rajčatům škodí.

– Nezalévejte v nejteplejších částech dne. Brzy ráno a pozdě večer je vhodná doba pro zalévání rajčat.

– Nenechávejte vodu smáčet listy rajčat, protože kapky vody, které se na nich zachytí, se změní na žmolky a mohou rajčata poškodit.

– Zkušení zahradníci doporučují rajčata zalévat pomalu a hluboko, ne silným proudem a krátce. Proto je podle nich pro rajčata obzvláště vhodná kapková závlaha.

Leave a Response