Blog

ROZHOVOR: Své dřevěné výrobky prodávali také na vánočním trhu

58views

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme pro vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v této oblasti a zároveň podpořili jejich práci.

Gravi Wood (Honzo a jeho žena Nicole) vyřezávají a gravírují dřevo. Jejich dřevěné skvosty přinášejí do domácnosti kus přírody a tradice v kombinaci s moderním designem. Od malých přívěsků na klíče přes stojánky na pastelky pro děti až po velké mechové obrazy.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro váš domov najdete na naší stránce na Facebooku. .

Dovolte mi, abych vás na úvod požádal, abyste se představil.

Ahoj, jmenuji se Honza a pocházím z Brna. Na Slovensko jsem se přestěhoval asi před 15 lety za rodinou a začal jsem podnikat jako kameraman. Později jsem se zde oženil. Bydlíme nedaleko Bratislavy. Máme malého syna a dva psy. Protože jsem při práci kameramana potřeboval fyzicky něco tvořit a vyrábět, začal jsem přemýšlet, jakým směrem se vydám, a tak vznikl nápad na rytí a práci se dřevem.

Můžete nám představit svou práci?

Naše práce zahrnuje širokou škálu vyřezávaných a rytých předmětů. Vyrábíme drobné věci, jako jsou náušnice, přívěsky, klíčenky, magnetky, brože, přes středně velké věci, jako jsou stojanové dekorace, držáky na pastelky pro děti, lucerničky, epoxidová prkénka, až po velké věci, jako jsou ryté obrazy, mechové obrazy, mandaly, sprejové šablony a další. Naši nabídku stále rozšiřujeme o nové výrobky.

Kdy jste začali vyrábět dřevěné výrobky a co vás k tomu vedlo?

Vše začalo na podzim roku 2023, kdy jsem si koupil svůj první gravírovací stroj. Předtím jsem s ním neměl žádné zkušenosti. Začal jsem se učit pracovat s programem a pomalu se začaly objevovat první výrobky. Spousta z nich skončila v koši, zatímco jsem se učil, jak stroj používat a všechna nastavení. Byly to hodiny a hodiny zkoušení a přicházení na různé věci. Ale práce se dřevem mě začala naplňovat čím dál víc, tak jsme si řekli, že to zkusíme. Začal jsem vymýšlet výrobky a moje žena vymyslela název firmy. A tak vznikl Gravi Wood. Později jsme vytvořili logo a pomalu to všechno začalo. Protože do Vánoc zbývaly asi dva měsíce, začali jsme vyrábět vánoční ozdoby a dekorace. Postupně jsme začali naši práci propagovat na internetu. Původní vize byla prodávat pouze na internetu, ale vše se změnilo, když jsme byli osloveni k prodeji na vánočních trzích. Byli jsme velmi mile překvapeni, protože jsme s takovou možností nepočítali. Vánoční trhy pro nás byly velkou školou a zároveň testem, zda se naše výrobky budou lidem líbit.

Čím jste se inspirovali?

Každodenní život. Nejprve mě napadne typ výrobku a pak začnu přemýšlet o motivu. Často prostě někde vidím obrázek nebo mě něco napadne, když jsem na procházce. Vždy přemýšlím o tom, zda bych si takový výrobek sám koupil. Pak se snažím vcítit do ostatních lidí, jestli by se jim líbil, případně co by ještě chtěli. Mnohokrát přijdou sami zákazníci nebo rodina a přátelé s nápadem na něco, co je zajímavé a pěkné. Kontrolním orgánem je pro mě moje žena. Když něco vytvořím, hned to komentuje a hodnotí, zda to nechat pokračovat, nebo ne.

Který z vašich výrobků je u zákazníků nejoblíbenější a jak se vyrábí?

Největší oblibě se asi těšily vánoční ozdoby. Těch se prodalo nejvíce a lidé je měli nejraději. A kdybych měla vybrat jednu z nich, byla by to asi dřevěná vánoční ozdoba „Veselé Vánoce s jelenem“. Lidé oceňují, když je něco napsáno ve slovenštině. Už mají dost všech těch anglických názvů, chtějí ty naše slovenské. A navíc, když je to napsané slovensky, tak také věří, že je to náš výtvor a že to není objednané někde z Číny. Výroba takové ozdoby začíná výběrem vhodné desky. Všechny vánoční ozdoby vyrábíme z topolové překližky o tloušťce 4 mm. Pokud je deska hrubší, je na začátku celá obroušená. Poté se vloží do stroje a na programu se nastaví motiv, který je třeba předem vymyslet. Naše ornamenty se gravírují z obou stran, takže se pak druhá strana otočí a gravíruje. Ozdoba je hotová, ale ještě se musí obrousit, protože na ní bude kouř z rytí. Protože je tento konkrétní ornament velmi jemný, musí se brousit ručně pomocí brusné houbičky. Celková výroba s již hotovým designem tedy trvá přibližně 15 minut.

Kolik času strávíte výrobou?

Pokud se dělají úplně nové věci a nic se nemusí odevzdat v termínu, snažím se výrobě věnovat maximálně 8 hodin denně. Jsem vděčný za to, že mohu odběhnout za manželkou a synem a vrátit se k práci. Pokud ale vyrábíme zakázky, snažím se výrobky vyrobit v co nejkratším čase a někdy vyrábím od 7:00 ráno do pozdních nočních hodin.

Máte pro výrobu vyhrazenou dílnu/speciální místnost?

Primárně se pracovna využívá pro návrhy a prototypy, výroba většího počtu kusů se přesouvá do dílny a samotné skládání, lepení a dokončování výrobků se většinou děje v jídelně, ale to už se mé ženě moc nelíbí. Vždy ale pomáhá s kontrolou, balením, zveřejňováním na sociálních sítích a odesíláním k zákazníkovi.

Plánujete do budoucna rozšiřovat svou tvorbu?

Určitě ano. Baví mě to, a protože jsme teprve na začátku, stále budujeme náš sortiment. Uvidíme, kam nás to zavede. Už teď jsme úplně jinde, než jsme původně plánovali.

Vyrábíte také dřevěné výrobky na zakázku – podle přání zákazníka?

Samozřejmě. Dělali jsme zakázkové výrobky pro firmy s logem, ale také různé věci, jako jsou magnetky, klíčenky, podtácky a podobně. S tím, že zákazník pouze zadal téma a všechny návrhy byly na nás.

Kde se dají vaše výrobky koupit?

Je něco, co byste chtěl vzkázat našim čtenářům?

Především bychom vám chtěli poděkovat, že jste nás oslovili a umožnili nám představit sebe a naši práci. Naše práce nás opravdu baví a děláme ji rádi. Nebojte se zakázkové výroby, každý má představu, že je velmi drahá, ale vždy se na všem dá domluvit a každý nápad se dá realizovat za přijatelné ceny. Rádi vám pomůžeme s jakýmkoli nápadem a pomůžeme vám zhmotnit vaše představy.

Leave a Response