Blog

Postřikování rajčat česnekem – kdy a jak se provádí

998views

Plíseň je noční můrou mnoha letních obyvatel, protože tato nemoc může zničit veškeré snahy o pěstování . V boji proti této chorobě můžete použít chemické prostředky i tradiční metody. Jednou z nich je postřik roztokem česneku.

Postřik rajčat roztokem česneku

Zkušení zahrádkáři tvrdí, že pravidelný postřik česnekovým nálevem zabraňuje vzniku plísně. Pravděpodobně v důsledku takové manipulace spory pozdní choroby hynou.

Pro přípravu česnekového nálevu vezměte 1,5 šálku nasekaného česneku a 10 litrů vody. Česnek nechte ve vodě jeden den namočený, poté sceďte a přidejte trochu manganistanu draselného, aby vznikl světle růžový roztok.

Rostliny ošetřete, jakmile se objeví první pupeny, a poté postup opakujte každých 10-14 dní.

Postřik kefírem

Charakter tohoto ošetření je spíše preventivní – rajčata by se měla poprvé postříkat 10 dní po výsadbě na trvalé stanoviště a poté se postup opakuje každých 15 dní až do doby sklizně.

Pro přípravu postřikového roztoku je třeba nalít jeden litr kefíru ( nízkotučného) do 10litrového kbelíku a nádobu naplnit vodou až po vrch. Poté přidejte 20 kapek jódu a po promíchání můžete začít zpracovávat rajčata.

Prevence plísně na rajčatech

Rajčata jsou náchylná k onemocnění pozdní plísní ve větší míře než jiné plodiny. Napomáhají tomu jejich botanické vlastnosti: světlý okraj listů a stonků zadržuje vlhkost, která se stává příznivým prostředím pro aktivní pohyb spor a jejich pronikání do rostlinných organismů.

Je velmi obtížné se plísní zcela zbavit. Vždyť její spory může vítr roznášet na velké vzdálenosti a dlouho zůstávají v půdě. Je však docela dobře možné vytvořit podmínky, za kterých bude životaschopnost spor potlačena.

Účinná prevence projevů choroby spočívá v následujících opatřeních:

  • Dezinfekce semen před výsevem – gázový sáček se semeny rajčat se ponoří na 40 minut do nasyceného růžového roztoku manganistanu draselného, poté se semena promyjí tekoucí vodou a vysuší.
  • Dodržování střídání plodin – rajčata je vhodné vracet na původní stanoviště nejdříve po 3-4 letech a nepěstovat je na ploše, kde byli v minulém roce vysazeni jejich příbuzní z čeledi paslínovitých (brambory, lilek, paprika) nebo zelí. Nejlepšími předchůdci rajčat jsou luštěniny, kukuřice, řepa, mrkev, cibule a cukety.
  • Úklid rostlinných zbytků – Po skončení vegetačního období se všechny rostlinné zbytky z pozemku odstraní a spálí, i když na nich nejsou viditelné známky padlí.

Leave a Response