Blog

Bez chemie: Jak se zbavit plísně rajčat

3.1kviews

Plíseň je běžná choroba na , kterou je obtížné potlačit. Doporučení k jejímu potlačení zahrnují: správné střídání plodin, pravidelné zavlažování, odstraňování listů a používání lidových prostředků.

Jak bojovat proti fytoftoře rajčat?

Pokud chcete chorobě zabránit, musíte přijmout opatření již při výsadbě plodů. Rajčata byste neměli sázet každý rok na stejné místo – je důležité dodržovat pravidla střídání plodin.

Důležitá je také zálivka rajčat – nesmíte dopustit, aby vlhkost stagnovala. V takových podmínkách se spory fytoftorů množí nejrychleji. Zalévání je nejlepší provádět ráno. Při dlouhotrvajících deštích však můžete na zalévání půdy zcela rezignovat.

Nezapomeňte také provést postup pro odstranění přebytečných listů – odstraňte polovinu zelené hmoty každého keře. To platí zejména pro vysoké odrůdy rajčat.

Lidové metody boje proti plísni

Proti plísním si můžete v obchodě koupit speciální přípravky, ale pokud nechcete používat chemické prostředky, můžete vyzkoušet lidové metody.

Mléčná syrovátka – je nutné ji nastříkat na listy rajčat, předtím ji zředit ve stejném poměru s vodou. Tento roztok je dobré aplikovat každý den.

Nálev z česneku s manganistanem draselným – k jeho přípravě je třeba přelít 100 g česneku sklenicí vody. Necháme jeden den působit, pak scedíme a přidáme 10 litrů vody a 1 gram manganistanu draselného. Rajčata by se měla stříkat každých 10 dní.

Pozitivní výsledek může přinést také popel – posypání mezi řádky. Mělo by se provádět týden po výsadbě.

Mléčný roztok s jódem – jeden litr odstředěného mléka je třeba zředit v 10 litrech vody, přidat 15 kapek jódu a rajčata tímto roztokem každé dva týdny postříkat.

Kvasinky – mohou zachránit rajčata před fytoftorou, pokud jimi rostliny ošetříte v počáteční fázi infekce. K tomu je třeba zředit 100 g kvasinek v 10 litrech vody a keře tímto roztokem ošetřovat jednou měsíčně.

Proč se na rajčatech objevuje fytoftora?

Černé skvrny způsobené fytoftorou mohou postihnout jak listy rostliny, tak samotné plody. Existuje několik faktorů, které mohou vytvořit příznivé prostředí pro rozvoj fytoftorózy :

  • Hustá výsadba;
  • změny teploty, změny počasí;
  • slabé rostliny;
  • kalcifikace půdy;
  • časté deště;
  • vlhké a chladné počasí.


Leave a Response