Blog

Často je vycpáváme: Bouřka, která léčí kašel, rány a nespavost.

103views

Plevele jsou pro zahrádkáře problém, ale některé z těchto rostlin jsou velmi užitečné. Například odvar z pampelišek může snížit hladinu cholesterolu a mateřídouška, která je také považována za plevel, pomáhá srdci.

Subbel tedy zachraňuje před mnoha zdravotními problémy. Konec jara a začátek léta jsou ideální dobou pro sběr listů subbell.

Vidíme první žluté květy, připomínající pampelišky, po roztání sněhu je to podběl. Listy se objevují později a mají charakteristický tvar: spodní část je měkká a nadýchaná („matka“), horní část je hladká a na dotek studená („macecha“).“

Podběl: užitečné vlastnosti

Listy podbělu se často používají k léčebným účelům, ale i květy mají své blahodárné vlastnosti a používají se v lidovém léčitelství.

Listy a květy obsahují látky, které tlumí záněty, což pomáhá léčit bronchitidu a kašel. Rostlina se používá také jako expektorans.

Listy podbělu mají schopnost bojovat proti některým bakteriálním infekcím, což umožňuje rostlinu používat k léčbě ran a kožních onemocnění. A nálevy a odvary ze všech částí rostliny se používají k léčbě ekzémů a dermatitid.

Užitečný je také čaj z listů a květů podbělu.

Tento nápoj má mírně uklidňující účinky, které pomáhají při nervových poruchách a nespavosti.

Kontraindikace

Všechno je jed a všechno je lék, u všeho je důležité dávkování.

Podběl obsahuje pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být při dlouhodobé konzumaci velkých dávek toxické pro játra. Proto by užívání této rostliny mělo být umírněné a nejlépe pod dohledem lékaře.

Kromě toho by podběl neměly užívat kojící a těhotné ženy, lidé trpící alkoholismem a jaterními chorobami .

Odběr a příprava

Květy podbělu se sbírají brzy na jaře, obvykle v březnu až dubnu, kdy se ještě neobjevily listy. A od května do června lze sbírat listy. V tomto období jsou již plně vyvinuté, ale ještě nezačaly stárnout.

Sbírání rostlin pro léčebné účely by mělo probíhat na ekologicky čistých místech, mimo cesty, průmyslové oblasti a zemědělské pozemky. Je lepší je sbírat na otevřených slunných místech za suchého počasí, ráno po zmizení rosy nebo večer před jejím opadnutím. Květy se sbírají spolu se stonky a listy se opatrně odstřihávají nožem nebo nůžkami, přičemž je třeba dbát na to, aby nedošlo k poškození rostliny.

Při sušení se rostlina umístí v tenké vrstvě do stínu průvanu nebo na dobře větrané místo. Lze použít speciální sušičky při teplotě nejvýše 40 °C.

Usušené listy a květy se skladují v papírových obálkách, látkových sáčcích nebo skleněných nádobách s víčkem na suchém a tmavém místě. Trvanlivost je až jeden rok.

Leave a Response