Blog

Klíšťata vaši daču obejdou: pamatujte na 4 rostliny, které odpuzují škůdce

13.5kviews

 

S problémem roztočů na svém pozemku se setkal každý zahrádkář a majitel dači. Tito drobní parazité způsobují nejen nepříjemné pocity svými kousanci, ale představují také skutečnou hrozbu pro zdraví, neboť jsou přenašeči nebezpečných infekčních chorob.

Boj proti roztočům vyžaduje komplexní přístup a jednou z účinných metod je použití repelentních rostlin. Díky jejich přirozeným aromatickým vlastnostem můžete vytvořit spolehlivou bariéru, která tyto nevítané hosty odradí. V tomto textu se podíváme na několik rostlin, které pomohou ochránit váš pozemek před roztoči.

NejprveOregano je aromatická trvalka, která produkuje éterické oleje, které roztočům nechutnají. Umístěním několika keříků oregana podél hranic pozemku nebo v blízkosti cest vytvoříte spolehlivou ochrannou bariéru. Kromě toho má oregano mnoho užitečných vlastností – lze ho použít jako čaj, koření do pokrmů a dokonce i k léčebným účelům, což z něj činí univerzálního pomocníka na vašem pozemku.

Druhýmáta je nenáročná trvalka s ostrou, kořeněnou vůní, která je pro roztoče velmi nepříjemná. Vysazením několika keříků v blízkosti cest, domů a dalších rizikových míst nebo rozprostřením listů po obvodu pozemku vytvoříte pro parazity odrazující účinek. Máta peprná roste rychle a vytváří husté porosty, což zvyšuje její ochranné vlastnosti.

TřetíPelyněk je vytrvalá bylina se stříbřitě šedými listy, jejíž zápach je pro klíšťata ničivý. Výsadbou pelyňku podél okrajů pozemku, zejména v blízkosti cest a rekreačních oblastí, vytvoříte jakýsi „bezpečnostní pás“, který vás ochrání před napadením klíšťaty.

Čtvrtýčesnek je univerzálním pomocníkem v boji proti škůdcům, včetně roztočů. Jeho silný specifický zápach odpuzuje téměř všechny krvelačné parazity. Vysazením několika česnekových keříků po obvodu pozemku nebo rozmístěním rozdrcených stroužků podél cest výrazně snížíte riziko setkání s klíšťaty.

Je třeba říci, že používání repelentních rostlin je pouze jednou částí komplexní ochrany proti klíšťatům. Pro zajištění maximální bezpečnosti je třeba tuto metodu kombinovat s dalšími preventivními opatřeními, jako je pravidelné ošetřování pozemku insekticidy, nošení ochranného oděvu a pečlivá kontrola po pobytu v přírodě.

 

Leave a Response