Blog

Pěstujte bobkový list v květináči. Budete ho potřebovat při nakládání okurek.

1.6kviews

Vavřín neboli bobkový list je v české kuchyni nenahraditelnou bylinou. A můžete si ho snadno vypěstovat doma v květináči. Díky našim jednoduchým tipům to hravě zvládne každý.

Bobkový list má dlouhou historii. Řekové považovali bobkový list za posvátný. Tato rostlina byla symbolem míru, ochrany, vítězství a moudrosti. Proto jsou vítězové, císaři nebo básníci často zobrazováni s vavřínovým věncem. Od starověku se však bobkový list rozšířil také do kuchyní. Můžete ho ochutnat v marinádách, nakládaných pokrmech, omáčkách, mase, rybách, polévkách nebo i sladkých pokrmech.

Jak pěstovat bobkový list v květináči

Pěstujte bobkové listy v běžném substrátu pro pokojové rostliny a od konce února do konce září je každé dva týdny přihnojujte běžným hnojivem pro pokojové rostliny.

Vavřín potřebuje pravidelnou zálivku. Pokud je rostlina na přímém slunci, zalévejte ji každý den. Dbejte však na to, aby rostlina nestála ve vodě. V létě vám však vavřín dá vědět, kdy potřebuje zalít. Mladé výhonky se začnou ohýbat a mladé listy se trochu zkroutí. Pokud jej však zalijete, během několika hodin se vrátí do původního stavu.

Od jara do podzimu můžete bobkový list pěstovat venku na zahradě nebo na balkoně, protože je velmi odolný vůči nízkým teplotám. V zimě jej však přemístěte do světlé, chladné místnosti, která má ideálně teplotu mezi 3 °C a 18 °C. Při nízkých teplotách je třeba výrazně omezit zálivku.

Jak docílit tvarované koruny u vysokého kmínku?

Takového stromu dosáhnete zaštipováním spodních listů a výhonů a pravidelným prořezáváním větviček. Korunu můžete zastřihávat dvakrát ročně. Vavřín vypadá nejlépe s kulovitou korunou v maximální výšce asi 1,5 m. Plamének přivažte k opoře, aby rostl vzpřímeně.

Kdy sklízet a jak sušit bobkové listy?

Bobkové listy se sklízejí průběžně. Sklízejte však pouze listy z dvouleté rostliny. Listy sušte ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly svou typickou vůni a příjemnou hořkou chuť. Kvalitní bobkový list by neměl obsahovat řapíky a listy by měly být světle zelené, nikoli šedavé nebo tmavě hnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí své aroma. Skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.

Leave a Response