Recepty na jídlo

Výborný talíř s brynzou a slaninou: Přidejte tuto přísadu do těsta, aby bylo druhý den měkké.

147views

Čerstvá brynza, prorostlá slanina a voňavé chlebové těsto. Přijďte nám upéct brynzový podplamenník.

V níže uvedeném receptu použijeme i naše bílé zlato. Vše, co potřebujete vědět o brynze, a navíc vynikající recepty s jejím použitím najdete ZDE:

Slovenská pochoutka k obědu, vínu nebo na chalupu

Podpecnik neboli , který si můžete připravit jak na slano, tak na sladko. Je to univerzální svačinka, kterou lze podávat k obědu či večeři, nabídnout návštěvě nebo zabalit na kus řeči s přáteli. Dnešní kombinace brynzy, slaniny, zakysané smetany a cibule jistě potěší každého.

Do těsta přidejte…

… brambory – konkrétně vařené brambory. Ty dodají kvásku pružnou konzistenci. Těsto bude na okrajích křupavé, ale uvnitř mimořádně měkké, a přesně takové zůstane i druhý den, pokud vám náhodou kousek tohoto lahodného subu zbude. Pravděpodobnost, že tuto pochoutku nesníte ještě týž den, kdy ji upečete, se však rozhodně blíží nule.

Zde je recept:

Podpecník s brynzou a slaninou

Na těsto budeme potřebovat: 500 g hladké mouky, lžičku soli, 200 ml teplého mléka, ½ kostky čerstvého droždí (nebo sáček sušeného – 7 g), lžičku cukru, 2 středně velké brambory (vařené ve slupce – asi 200 g), 2 lžíce sádla, vejce.

Na náplň budeme potřebovat: 200 g brynzy, 200 g zakysané smetany, vejce, sůl podle chuti.

Navrch: 200 g prorostlé slaniny, velká cibule.

Postup:

1) Těsto: Uvařte dvě středně velké brambory ve slupce a nechte je vychladnout. V míse smícháme mouku, sůl, uprostřed uděláme důlek, do něj nalijeme teplé mléko, přidáme cukr, droždí a obsah důlku promícháme. Necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Mezitím očistíme uvařené brambory a nastrouháme je najemno do mouky. Nakonec přidáme máslo a vejce a vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

2) Náplň: Těsto připravíme z těsta, které necháme vykynout: Brynzu smícháme se zakysanou smetanou a rozšlehaným vejcem, podle potřeby dosolíme.

Navrch: Na pánvi rozehřejte slaninu nakrájenou na malé kostičky a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Opékejte, jen dokud cibule nezesklovatí – v troubě zkaramelizuje.

3) Rozehřej troubu na 180 °C, vymaž hluboký plech máslem a prsty na něj rozetři vykynuté těsto. Poté na něj navrstvěte brynzovou náplň a navrch rozprostřete osmaženou slaninu a cibuli.

4) Pečte pečeni zhruba 25 minut (180 °C).

Je pravděpodobné, že se brynza i brambory objevují ve vaší kuchyni poměrně často. Zde je několik chutných pokrmů, které tyto oblíbené suroviny Slováků kombinují.

Leave a Response