Blog

Vypěstujte si bobkový list v květináči. Budete ho potřebovat na zavařování okurek

122views

Vavřín vznešený neboli bobkový list je nenahraditelnou bylinkou v české kuchyni. A snadno si ho můžete vypěstovat i doma v květináči. Díky našim jednoduchým tipům to s přehledem zvládne úplně každý.

Bobkový list má dlouhou historii. Řekové věřili, že je bobkový list posvátný. Tato rostlina byla symbolem míru, ochrany, vítězství a moudrosti. Proto vítězové, císaři nebo básníci bývají vyobrazeni s vavřínovou korunou. Od dob starověku se ale bobkový list rozšířil i do kuchyní. Ochutnat ho můžete v marinádách, kyselých jídlech, omáčkách, mase, rybách, polévkách nebo dokonce ve sladkých pokrmech.

Jak pěstovat bobkový list v květináči

Vavřín se pěstuje v běžném substrátu pro pokojové rostliny a přihnojujeme ho od konce února do konce září jednou za dva týdny běžnými hnojivy na pokojové rostliny.

Vavřín potřebuje pravidelnou zálivku. Pokud je rostlina na přímém slunci, pak ji zalévejte každý den. Přitom ale dbejte na to, aby rostlina nestála ve vodě. V létě vám ale vavřín dá sám najevo, kdy potřebuje zalít. Mladé výhonky se začnou sklánět a mladé lístky se trochu zkroutí. Když ho ale zalijete, vrátí se během pár hodin do původního stavu.

Od jara do podzimu můžete bobkový list pěstovat venku na zahradě nebo balkóně, protože je velmi odolný proti nízkým teplotám. V zimě ho ale přesuňte do světlé a chladné místnosti, která bude mít ideálně teplotu 3 °C až 18 °C. Při nízkých teplotách zálivku výrazně omezíte.

Jak docílit stromku s vytvarovanou korunou na vysokém kmínku?

Takového stromku docílíte tím, když budete spodní lístky a výhonky zaštipovat a řezem pravidelně upravovat větvičky. Zastřihovat korunu můžete dvakrát ročně. Nejlépe vavřín vypadá s kulovitou korunou při maximální výšce asi 1,5 m. Kmínek přivážte k opoře, aby rostl vzpřímeně.

Kdy sklízet a jak sušit bobkový list?

Vavřínové listy se sklízejí průběžně. Sklízejte ale pouze listy z dvouleté rostliny. Listy sušte ve svazcích nebo jednotlivě v tenkých vrstvách ve stínu, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť, aby si zachovaly typickou vůni a příjemnou nahořklou chuť. Kvalitní bobkový list nemá obsahovat řapíky a listy mají být světle zelené, nikoli našedlé nebo tmavohnědé. Když listy zhnědnou, ztrácejí totiž aroma. Uchovávejte je ve vzduchotěsné nádobě.

Leave a Response