Blog

Noční můra pavouků na lilku: co dělat, abyste ochránili svou úrodu?

105views

Účinné způsoby, jak se zbavit pavouků na lilku

Roztoč pavouk je jedním z nejškodlivějších škůdců, kteří často napadají lilek. Tito mikroskopičtí členovci se živí rostlinnou šťávou, což vede k utlačování a dokonce i k úhynu plodiny. Pokud na lilku zpozorujete známky jejich přítomnosti, je důležité podniknout rychlé kroky k jejich potlačení.

Prvními příznaky napadení roztoči jsou výskyt malých žlutých nebo bledých skvrn na listech, nekrózy a také tenká pavučina. Postupem času se listy začnou kroutit, hnědnout a zasychat. Kromě toho mohou roztoči zasáhnout i plody a pokrýt je svou pavučinou.

Pro účinný boj proti pavoučkům na lilku je nutné použít komplexní přístup:

1. Prevence.

Je důležité udržovat rostliny ve zdravém stavu, protože oslabené plodiny jsou vůči škůdci zranitelnější. Nedovolte lilkům stres, poskytněte jim pravidelnou zálivku, krmení, ochranu před pálícím sluncem. Pravidelně kontrolujte své výsadby a sledujte první příznaky napadení.

2. Mechanické metody.

Při malém napadení se můžete pokusit roztoče odstranit ručně. Za tímto účelem jemně otřete listy, zejména na spodní straně, vlhkým hadříkem nebo houbou. Účinné je také pravidelné postřikování silným proudem vody.

3. Biologické prostředky.

Výborným řešením budou entomofágy – draví roztoči, kteří se živí pavouky. Jedná se například o fytofágní roztoče. Rychle se množí a účinně ničí škůdce. Můžete také použít přípravky na bázi virů nebo bakterií, které působí na roztoče.

4. Chemické metody.

Pokud předchozí metody nepomáhají, je vhodné použít insekticidní nebo akaricidní prostředky. Vhodné jsou přípravky na bázi azadirachtinu, abamektinu, spirotetramatu. Přísně dodržujte návod k použití! Ošetření je lepší provádět večer, kdy je aktivita škůdce vyšší.

5. Preventivní ošetření.

Po zbavení se pavouka nezapomeňte provést preventivní postřik lilku, abyste zabránili opětovnému napadení. Použijte biologické nebo mírné chemické přípravky.

Boj proti pavoučkům vyžaduje komplexní přístup a neustálé sledování. Dodržováním těchto doporučení budete schopni ochránit své lilky před tímto nebezpečným škůdcem a získat dobrou úrodu.

Leave a Response