Blog

Zasáhla vaši úrodu plíseň brambor? Postříkejte je tímto přípravkem a zachraňte je

154views

Pokud pěstujete brambory, rajčata nebo okurky, je plíseň bramborová jistě poměrně známou chorobou. Bohužel může vést k úplnému zničení vaší úrody.

Víte však, jak se s ní vypořádat? Obvykle, když vidíme na svých plodinách plíseň bramborovou, reagujeme impulzivně a saháme po silných chemických přípravcích. Doporučujeme vám zachovat chladnou hlavu. Existují lepší způsoby, jak se s ní vypořádat.

Zachraňte své plodiny

Bramborová plíseň je jistě jednou z nejhorších chorob, které mohou napadnout naše plodiny. Působí zkázu na bramborách, okurkách a rajčatech a přiznejme si, že si nemůžeme dovolit oddělovat jednotlivé plodiny od sebe na domácí zahradě.

Tato choroba se rychle šíří. Jsou známy případy, kdy od prvních příznaků infekce do úplného zničení úrody uplynul pouhý týden.

Přesto, pokud jste zastánci ekologického zemědělství, nestříkejte najednou na své rostliny spoustu chemikálií. Domácí postřik proti kvasinkám udělá svou práci za zlomek ceny a vašim rostlinám neublíží.

Jak na postřik proti plísni bramborové?

Je známo, že rychlost reakce je zde klíčová, takže vynechme přípravky, které musí kvasit dlouhé týdny. Jako dočasné opatření použijte postřik 100 g kvasnic rozpuštěných v 10 litrech vody.

Vše dobře promíchejte (dokud se kvasnice nerozpustí) a postříkejte napadené rostliny. Nezapomeňte na postřik proti plísni bramborové pomocí čerstvých kvasnic. Postřik provádějte jednou týdně za teplého bezvětrného dne.

Proč kvasinky bojují proti plísni bramborové?

Droždí je rozhodně jednou z nejvíce podceňovaných potravin, které lze na zahradě použít. Jsou ideální pro ochranu rostlin před infekcemi. Málokdo však ví, jak kvasinky bojují proti plísni bramborové.

Ukazuje se, že kvasinky (jako houby) konkurují patogenním houbám, které způsobují plíseň brambor. Asi víte, že uměle vytvořená konkurence je mnohem silnější než u přírodních hub.

Mimochodem, balení kvasnic si můžete snadno koupit úplně všude. Znáte nějaký jiný produkt, který je stejně účinný a bezpečný pro plodiny za tak směšnou cenu?

Leave a Response