Blog

Není to vůbec káva, která vyplavuje hořčík z těla. Na vině jsou jiné nápoje

107views

Káva k snídani, pak další v práci, pak další po obědě. Pár šálků během dne se určitě hodí. Obáváte se, že v důsledku toho ztrácíte hořčík? Nic nemůže být dále od pravdy. Káva dostala toto označení a existuje poměrně dost produktů, které jsou zodpovědné za vyplavování hořčíku. Malá černá káva mezi ně nepatří.

Únava, problémy se spánkem, svalový třes a bolesti hlavy jsou běžnými příznaky nedostatku hořčíku v těle. Z nedostatku hořčíku je často neprávem obviňována káva, ale ta s ním má společného méně.

Vyluhuje káva hořčík?

Káva obsahuje kofein a díky němu má vlastnosti, kterých si tolik ceníme. Kofein však také způsobuje, že po šálku kávy chodíme častěji na toaletu, protože je močopudný. Proto je mu kladen za vinu úbytek hořčíku. Vztah je zde však složitější. Ano, káva vyplavuje hořčík, ale také ho obsahuje. Když vypijeme 2 – 3 šálky kávy, dodáme do sebe asi 300 mg kofeinu, což je spojeno se ztrátou pouhých 4 mg hořčíku. To je zlomek denní potřeby tohoto prvku. K dobrému fungování potřebujeme 25 g denně.

Seznam obviněných

To, že máme po kávě méně hořčíku, je mýtus. Na co si tedy musíte dát ve stravě pozor, abyste o tento cenný prvek nepřišli? V první řadě na sladké perlivé nápoje. Občas po nich sáhneme, zejména v horkém počasí, protože si myslíme, že dobře zaženou žízeň. Kromě mnoha jejich nevýhod obsahují fosfáty, které se v trávicím traktu vážou s hořčíkem a následně se vylučují močí. Proto i když dodržujete zdravou stravu a přesto si tyto nápoje často dopřáváte, hladina hořčíku v těle se výrazně snižuje.

Alkohol také způsobuje ztrátu hořčíku z těla. Nejenže narušuje správné vstřebávání tohoto prvku, ale také zvyšuje jeho spotřebu. Proto se doporučuje po večírku s alkoholem pít elektrolyty.

Na tento seznam je třeba zařadit také sladkosti. Většina z nich obsahuje rafinovaný cukr, ze kterého je při výrobě zcela odstraněna melasa. Tím se zbaví hořčíku. To také přispívá k jeho vyplavování. Při trávení sladkostí se ztrácejí cenné složky a tělo nic nezískává.

Leave a Response