Blog

Rozpoznáte boky na alobalu? A víte, co tento šikovný pomocník umí?

96views

Předpokládáme, že alobal máte doma nebo jste s ním již někdy pracovali. Víte ale, jak ho správně používat, abyste z něj vytěžili maximum? Každá strana alobalu je totiž určena k něčemu jinému.

Lesklá a matná strana

Není náhodou, že každá strana filmu vypadá jinak. Nejčastěji používáme fólii, když chceme něco udržet v teple – a k tomu slouží lesklá strana fólie. Pokud tedy balíte řízky s sebou, zabalte je lesklou stranou dovnitř. Podobně přikryjte maso, které pečete v troubě, tak, aby lesklá strana byla dole a matná nahoře. Můžete například zkusit péct rybu v alobalu – lesklá strana bude vést teplo a maso se rychleji a důkladněji propeče.

Naopak do matné strany zabalte věci, které chcete uchovat v chladu dříve během dne – například polevy a studené omáčky na piknik nebo láhev s nápojem.

Jakou fólii koupit?

Pro obyčejné obědové balíčky si můžete koupit klasickou, obyčejnou fólii. Pokud chcete například péct maso, vyberte si dražší a silnější – budete mít jistotu, že se neprotrhne. Jednou z výhod fólie (například oproti pečicímu papíru) je, že nepropouští tekutinu ani tuk, což je při pečení užitečné, ale pokud by se fólie roztrhla, o tuto výhodu byste přišli.

Pomoc pro připálený hrnec

Hliníková fólie se hodí i v případě, že se vám náhodou připálí hrnec. Zmačkejte kousek alobalu do kuličky a zkuste s ním spáleninu vydrhnout – mělo by to jít poměrně snadno.

Fólii můžete použít také k žehlení

Pokud si chcete ušetřit práci s žehlením, můžete i zde využít schopnosti fólie vést teplo. Položte ji lesklou stranou dolů na žehlicí prkno, položte na ni potah prkna nebo deku či jiný kus látky a pak začněte žehlit klasickým způsobem. Díky fólii bude prádlo zahříváno z obou stran a nebudete ho muset při žehlení otáčet. Podobně můžete žehlit i oblečení, které je ještě mokré a je třeba ho rychle obléknout.

Leave a Response