Blog

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

117views

Sazenice rajčat ošetřujeme od prvních dnů. Pečujeme o ně, zaléváme je, hnojíme, a ony mezitím přestanou růst a z důvodu, který je na první pohled neviditelný, se jejich listy stanou nerovnými, zvlněnými a vrcholky zakrní. Na listech vidíme jen malé mušky. Tyto příznaky jsou patrné již v počátečních fázích napadení mšicemi. Nemusí jich být mnoho a mohou zničit celou úrodu. Pokud nezareagujeme hned, následky budou nepříjemné.

Mšice na rajčatech

Tito drobní hmyzí škůdci mohou vážně poškodit úrodu rajčat. Nejhorší je, že je vůbec není snadné odhalit. Mohou zahrádkáře účinně zmást. Například mšice zelná má stejnou barvu jako listy a je velmi obtížné ji rozpoznat. V případě černé mšice naopak dříve, než uvidíme spoustu černých teček, najdeme drobné mušky připomínající žížaly, které považujeme za neškodné. Mezitím se tato okřídlená forma mšic, která způsobuje vážné škody.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

Okřídlené formy, které jsou v období rozmnožování hlavní, migrují z jedné rostliny na druhou, čímž přispívají k šíření mšic. Bezkřídlé formy se během zbytku životního cyklu mšic tvoří na jedné rostlině, kde se živí a rozmnožují.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

V závislosti na podmínkách prostředí a potřebách mohou mšice používat okřídlené nebo bezkřídlé formy. V případě ohrožení nebo při změně podmínek mohou mšice vytvářet křídlaté formy, které jim umožňují uniknout na nová místa k usídlení.

V obou případech mohou okřídlené i bezkřídlé formy mšic způsobit škody na rostlinách, včetně rajčat. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak rychle bojovat proti mšicím na rajčatech.

Jaké příznaky způsobují mšice na rajčatech?

Mšice se živí rostlinnou šťávou, na rajčatech mohou způsobit mnoho vážných ztrát, vysávají šťávu a způsobují deformaci listů, výhonů a plodů. Mohou také přenášet viry, které způsobují choroby rostlin.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

Mezi příznaky žíru mšic na rajčatech patří viditelné jasně žluté skvrny na listech nebo výhonech, scvrkávání, vrásčité listy, které vypadají nezdravě, a deformace na plodech.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

Můžete také pozorovat samotný hmyz na rostlinách, výskyt mravenců nebo lepkavost listů.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

Účinné způsoby boje proti mšicím na rajčatech.

Zde jsou některé z nich:

Přirození nepřátelé: Přirozenými nepřáteli mšic jsou berušky, síťokřídlí a bzučivky. Tento dravý hmyz se živí mšicemi a pomáhá tak kontrolovat jejich přirozený výskyt. Mšicemi se živí také někteří ptáci, například ježek, sýkora koňadra, červenka.

Přírodní repelenty: Výsadba rostlin, jako je měsíček lékařský, česnek a kopr, může pomoci regulovat populaci mšic.

Domácí přírodní prostředky k postřiku: jako je mýdlový roztok, neemový olej, česnekový nálev, bylinný odvar, kopřivová kaše, postřik s .

Skladování přírodních léčivých přípravků: Nálevy a hnojiva si nemusíte připravovat sami, existují hotové přípravky, které lze zakoupit v zahradnictvích.

Chemické přípravky na ochranu rostlin: K hubení mšic na rajčatech lze použít více či méně invazivní a účinné chemické přípravky. Liší se typem účinné látky a ochrannou lhůtou, která musí uplynout, než můžeme plody konzumovat. Z tohoto důvodu je důležité, jakmile tyto přípravky použijeme, učinit tak nejlépe před květem a pouze v případě silného napadení.

Rajčata nerostou a mají zvlněné listy? Musíte okamžitě reagovat!

Domácí přírodní prostředky k postřiku – recepty

Bylinné odvary. V boji proti mšicím používejte byliny s hořkou chutí a vůní – nejlepší jsou např. svazenka, pelyněk i řebříček. Bylinné odvary se ředí vodou v poměru 1:2. Na 10 litrů vody je potřeba 1 litr odvaru a doporučuje se také přidat mycí prostředek asi 40 g na 10 litrů roztoku. Po přípravě roztoku je třeba jej přefiltrovat, poté je připraven k postřiku.

Tabák. Roztok na bázi tabáku se připravuje podobným způsobem. 400 g tabáku, 40 g pracího mýdla a 10 litrů vody.

Přeslička polní. 1 kg čerstvé přesličky nebo 200 g sušené přesličky zalijte 10 litry vody a nechte 24 hodin stát, poté 30 minut vařte. Zřeďte vodou v poměru 1:4, přidejte lžičku mycího prostředku a postříkejte.

Česnek. Nálev z česneku připravíte tak, že 3-5 rozdrcených stroužků česneku zalijete 0,5 litrem vody a necháte den odstát. Poté do roztoku přidejte 1 lžičku mycího prostředku (pracího prostředku, mýdla nebo prostředku na nádobí) a 2 lžíce rostlinného oleje.

Popel. Roztok na bázi popela je velmi účinný proti mšicím. Roztok na bázi popela připravíte tak, že na 10 litrů vody vezmete 1 šálek popela a 20 gramů detergentu.

Kajenský pepř: K přípravě postřiku proti mšicím potřebujeme půl litru vroucí vody, 25 g pálivého kajenského pepře. Převaříme a odstavíme na 3-4 hodiny. Po této době zředíme 5 litry vody, přidáme lžičku saponátu a připravíme postřik.

Jedlá soda: Rozpusťte lžičku jedlé sody v litru vody a přidejte půl lžičky oleje.

Při používání lidových prostředků k hubení mšic je důležité mít na paměti, že déšť je z listů smývá a zároveň za deštivého počasí může být boj proti mšicím obtížnější. Po dešti je třeba keře dodatečně postříkat.

Leave a Response