Blog

Je káva „neska“ nezdravá, stejně jako káva z kavárny nebo automatu? Odpověď je jasná

81views

Instantní káva je chutná a pohodlná na přípravu, a proto velmi oblíbená. Je však stejně zdravá jako běžná káva? Nebo je opak pravdou a tento nápoj nám jen škodí? Vysvětlíme vám to.

Instantní kávu „nesku“ pije na Slovensku velké množství lidí. Její obliba by neměla nikoho překvapit. Je snadno dostupná, rychle a snadno se připravuje a skvěle chutná. Přesto mnoho kávových puristů stále trvá na tom, že „tato káva se pravé kávě ani nepřibližuje“. Mají pravdu? Podívejme se na tuto problematiku od A do Z.

Instantní káva – cesta do obchodu

Hned v úvodu tohoto článku je třeba poznamenat, že tvrzení, že instantní káva se pravé kávě „ani nepřibližuje“, je značně přehnané. O jakou potravinu se jedná? O nic jiného než o kávová zrna, která byla nejprve rozemleta, poté spařena a nakonec odpařena. Můžete ještě zabrousit do technických detailů – extrakt může být buď zmražený a nasekaný, nebo nastříkaný horkým vzduchem – ale jedno je jisté. Instantní káva je stejná káva, jakou známe ze sypané verze, jen v jiné podobě.

Je instantní káva nezdravá?

Než si položíme tuto otázku, bylo by vhodné se zeptat, zda je „pravá“ káva vůbec zdravá? No, je, a pokud se pije s mírou, může mít na lidský organismus skutečně pozitivní vliv. A všechny složky s výše uvedenými benefity (antioxidanty, vitaminy, minerály a polyfenoly) jsou přítomny i v instantní kávě. To znamená, že tento nápoj, stejně jako espresso z kavárny, stimuluje mozkovou činnost, chrání játra, zrychluje metabolismus a má dokonce protirakovinný účinek.

Lyofilizace a sušení

Možná se ptáte na jinou, do jisté míry oprávněnou otázku. Neochuzuje proces lyofilizace kávová zrna o jejich nutriční hodnotu? To znamená: už víme, že instantní káva je zdravá, ale stále nevíme, zda je ROVNĚŽ zdravá, jako je tomu u kávových zrn, která neprošla veškerým výše popsaným zpracováním. Můžete si však být jisti. Lyofilizace nejenže kávě neubírá na chuti, ale ani ji nedegraduje. Jedná se o mnohem pokročilejší metodu než prosté sušení, o kterém jsme v minulosti psali v souvislosti s ovocem.

Leave a Response