Blog

Stačí ho přidat do nakládaných okurek a budou křupavé jako žádné jiné.

106views

Neexistuje žádný univerzální recept na křupavé okurky – každý má své vlastní osvědčené postupy a tajemství. Někteří zeleninu špejlují, jiní ji namáčejí na několik hodin do studené vody a další věří, že klíčem k úspěchu je přidání speciální kombinace různých přísad a koření. Moje babička používala jiný trik – do každé sklenice okurek dávala jeden malý kousek svého oblíbeného ovoce.

Opět nastává to roční období, kdy domácí spíž praská ve švech sklenicemi s marmeládou na zimu. Sklepní police se prohýbají pod tíhou sklenic s nejrůznějšími druhy zavařenin a okurek. Domácí ovocné šťávy a džemy, zeleninové omáčky a saláty jsou skutečnými poklady, které chutnají obzvlášť v zimě, kdy máme chuť na čerstvé sezónní produkty. Zvláštní pozornost si však zaslouží nakládané okurky, které se těší mimořádné oblibě.

Jak připravit křehké okurky? Babiččin patent

Zajímá vás, jak připravit okurky, které budou křupavé? Především je třeba si uvědomit, že okurky, které chcete zpracovat, musí být čerstvé. Důležité jsou také ingredience – do okurek se vyplatí přidat koprová poupata a kořen křenu, aby byly pevné a křupavé. Podobný účinek má i česnek a listy rybízu, hroznů, dubu, malin nebo třešní.

Okurkám na nakládání může prospět také …. citron. Moje babička obměňovala tradiční recept na nakládání okurek právě tímto způsobem – přidáním plátků citronu. Tento přídavek dodá okurkám příjemnou, kyselou a lehce osvěžující chuť. Navíc díky citronu nebudou okurky měkké jako placka, ale zůstanou pevné a křupavé.

Nakládané okurky s citronem. Recept

Složení: 1:

1 kg mletých okurek,
1 l vody + 2 lžíce soli,
1 citron,
2 stonky kopru s květy,
4 stroužky česneku.

Příprava:

  • Okurky omyjte, zalijte studenou vodou a nechte 2 hodiny odležet. Scedíme je a vložíme do sklenice.
  • Mezitím uvařte citron a nakrájejte ho na silné plátky.
  • Připravte si nálev: převařte vodu se solí a nechte ji vychladnout.
  • Okurky těsně vložte do vyvařených sklenic, přidejte česnek a kopr. Navrch položte plátek citronu.
  • Připravenou směs nalijte do sklenic (tak, aby zcela zakryla ingredience). Sklenice uzavřete a odložte na chladné a tmavé místo alespoň na 3 dny.

Leave a Response