Které si vybrat – úplně červené, nebo lehce nažloutlé? Která jablka budou nejchutnější, šťavnatá, sladká a křupavá? Poradíme vám, jak posoudit chuť jablka podle jeho vzhledu.
Rozdíly v chuti a struktuře různých jablek jsou dány především odrůdou. jablka mohou mít různé chuťové vlastnosti a také různý stupeň křupavosti a šťavnatosti. Chuť jednotlivých odrůd však neznáme a v obchodě je také nemůžeme ochutnat. Zde je několik tipů, jak si snáze vybrat jablko, které vyhovuje našim chuťovým preferencím.
Abychom pochopili, jaké chuťové vlastnosti jablko má, zhodnoťte je z hlediska několika faktorů.
Barva jablka
Možná jste si všimli, že zcela červené jablko často není tak sladké a šťavnaté, jak bychom očekávali.
Jablka s jednou žlutou stranou jsou obecně chutnější, sladší, mírně kyselá a šťavnatější. Nerovnoměrné zbarvení je u kvalitních jablek zcela normální.
Pruhy na jablkách
Proč jsou některé odrůdy jablek „pruhované“ a jiné hladké, bez pruhů?
Chlorofyl se pod vlivem slunce postupně rozkládá a bledne. To vede ke změně barvy a na jablku se objeví pruhy. Ty plody, které mají červené a žluté pruhy, mají chuť obecně považovanou za příjemnější. Jsou velmi šťavnatá a aromatická.
Ocas
Lze jej použít k určení čerstvosti jablka. Jasně zelená stopka znamená, že jablko bylo utrženo relativně nedávno. Je stále čerstvé, šťavnaté a křupavé.
Plocha jablka
Doporučuje se vybírat jablka, která jsou hladká, bez uzlíků nebo ztmavnutí na slupce.
Odstín od spodní části jablka
Otočte jablko a vyhodnoťte odsazení. Plod s mírně odsazeným vývodem semeníku je „samčí“ jablko. Jeho dužina je méně křupavá a méně šťavnatá. Hluboko umístěný vývod hnízda je „samičí“ jablko. Vyznačuje se velkým množstvím sladké šťávy a je pevnější. Tyto vlastnosti samozřejmě nemají nic společného s pohlavím. Jsou tak pouze konvenčně pojmenována tradičními ovocnáři.
Vůně
Jablka musíte vybírat nejen očima, ale také nosem. Pokud ovoce vydává příliš jasnou, až vtíravou ovocnou vůni, s největší pravděpodobností se brzy zkazí. Nebude již tak šťavnaté a křupavé jako čerstvě utržené jablko, které má jemnou, delikátní vůni.
Hmotnost
Hmotnost také není nedůležitým faktorem. Pokud uvažujete o výběru šťavnatějšího jablka, vyberte dvě podobně velká a zjistěte, které se vám zdá těžší. Šťavnatější jablko bude těžší.
Všechna tato pravidla jsou důležitá zejména při výběru dováženého ovoce. Řiďte se těmito jednoduchými radami a vyberte si v obchodě ta nejchutnější jablka.
Nejsnadněji se nám posuzuje čerstvost a křupavost a šťavnatost. Vnímání chuti je individuální záležitost. To, co chutná jednomu člověku, může být pro jiného méně lákavé.
Zdroj: