Blog

Jak bojovat proti černání vrcholků rajčat?

433views

Rajčata patří k ovoci, které často pěstujeme na zahrádce, dvorku nebo dokonce na terase pro vlastní spotřebu a snažíme se podávat chutnou a zdravou zeleninu, o které víme, jak byla ošetřena a jak byla vypěstována. Abychom si však mohli užívat plodů své práce a rajčat, jejichž chuť a vůně je bezkonkurenční s těmi, která jsou v prodeji, musíme ovládat tajemství péče o ně a jejich ochrany před škůdci a chorobami, které ohrožují úrodu.

Mnozí zpracovatelé považují moučnivku za jednu z nejnebezpečnějších chorob, kterými rajčata trpí, ale černání vrcholků rajčat se ukazuje jako závažnější problém, který může rychle zachvátit celou úrodu a zničit značnou část plodů, takže se stanou nepoživatelnými. Riziko pro úrodu je značné a reálné, a proto je důležité, aby zahrádkáři dbali na ochranu svých rajčat před černáním špiček.

Na rozdíl od moučnaté plísně, která je chorobou, je však černání špiček rajčat způsobeno příčinami, které nemají nic společného se škůdci a patogeny. Znalost těchto příčin pomáhá zahrádkářům přijmout jak preventivní opatření, tak i rychle a adekvátně reagovat, jakmile si černajících vrcholů všimnou, což jim pomůže vypořádat se s problémem dříve, než postihne významnou část úrody, a výrazně snížit ztráty.

Černání vrcholků rajčat – co ho způsobuje a jak se s ním vypořádat?

Černání na vrcholcích rajčat se nejčastěji objevuje v horku a není zdaleka náhodné. Nepříjemné černání, které ohrožuje úrodu, přímo souvisí s horkem, ale nejčastěji není způsobeno nedostatečnou zálivkou, jak byste předpokládali, pokud nemáte s pěstováním rajčat zkušenosti.

Příčiny vrcholové hniloby obvykle souvisejí s teplým počasím, které narušuje vstřebávání vápníku, což přirozeně vede k jeho nedostatku. Vápník je klíčový pro tvorbu plodů a jeho nedostatek vede k nekróze špiček plodů a vnitřní hnilobě, čímž se rajčata stávají nepoživatelnými.

Nedostatek vápníku lze snadno překonat správným ošetřením rajčat – doporučuje se preventivní postřik a při prvních příznacích apikální hniloby postřik roztokem dusičnanu vápenatého. Ten se snadno a rychle připraví přidáním polévkové lžíce dusičnanu vápenatého do 10 litrů vody. Pokud je příčinou vrcholové hniloby nedostatek vápníku, což je nejčastější případ, pomůže toto ošetření zachovat úrodu a vyřešit problém. Hladovění vápníkem však není jedinou příčinou, která může způsobit černání vrcholků rajčat. Dalšími příčinami mohou být:

– nedostatečné zalévání

Přestože se nejedná o nejčastější příčinu hniloby špiček, nedostatek vody pro rostliny vede ke zčernání vrcholků rajčat. V tomto případě však není způsobeno vysycháním například v důsledku žízně, ale opět souvisí s nedostatkem vápníku – nedostatečná vlhkost půdy rajčatům ztěžuje vstřebávání vápníku a nedostatek vápníku způsobuje černání na vrcholcích rajčat, které hnijí. Přemokření může rovněž vést k hnilobě vrcholků rajčat, protože utopené literové kořeny obtížně vstřebávají potřebné živiny.

– Nevhodný výběr půdy

Rajčata nemají ráda kyselé půdy. Pokud nepřizpůsobíte místo jejich pěstování na zahradě jejich půdním preferencím, nepřekvapí vás vrcholící hniloba rajčat a špatná úroda. Věnujte zvýšenou péči výběru půdy, ve které budete rajčata pěstovat, aby vaše tvrdá práce byla odměněna chutnými plody.

– Poškození kořenů rajčat

Riziko pro kořenový systém rajčat představuje i okopávání a pletí, které mohou poškodit kořeny.

– Nepříznivé klimatické jevy

Bouřky a krupobití jsou nebezpečné nejen pro movitý a nemovitý majetek, ale také pro rostliny na vaší zahradě. Osoby, které se profesionálně zabývají zemědělstvím, hlásí po krupobití značné škody na rajčatech a mnohem horší úrodu, přičemž v závislosti na typu katastrofy můžeme hovořit o škodách způsobených rozmary počasí nebo chybou při pěstování. Rozmary počasí jsou spojeny s velkými teplotními amplitudami, krupobitím, bouřkami a dalšími stresovými událostmi, které ohrožují úrodu.

– Chyby při pěstování rajčat

Před zaléváním rajčat zkontrolujte množství vody, abyste se vyhnuli chybě, která by stála úrodu. Voda by měla být vlažná, nikoliv horká nebo ledová, abyste ochránili úrodu před vrcholovou hnilobou.

Systematická péče snižuje riziko vzniku virových, bakteriálních nebo houbových chorob rajčat. Pomáhá předcházet nebo okamžitě reagovat při prvních příznacích vrcholové hniloby a zachovat tak úrodu.

Leave a Response