Blog

Sbírám je od časného jara do léta. Naučte se mou tajnou zbraň pro zotavení po zimě!

212views

 

Tento čaj získaný z mladých listů břízy je nejen uklidňující a osvěžující, ale je také plný řady zdraví prospěšných látek, které mohou pomoci v boji proti zánětům, zlepšit zdraví ledvin a mnoho dalšího.

Překvapivé zdravotní účinky čaje z březových listů

  • Bohatství živin a antioxidantů

Listy břízy jsou pokladnicí vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, který je nezbytný pro funkci imunitního systému. imunitní funkce i zdraví kůže. Obsahují také saponiny, flavonoidy a třísloviny – sloučeniny známé svými účinky. antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu a snižují zánět v těle.

Čaj z březových listů je často chválen pro svou diuretické vlastnosti. Může pozitivně ovlivnit funkci ledvin tím, že podporuje vylučování vody a soli z těla. Tento detoxikační účinek pomáhá čistí močové cesty a může zabránit hromadění toxinů v ledvinách a močovém měchýři.

Močopudný účinek čaje z březových listů pomáhá nejen při detoxikaci, ale také podporuje hubnutí tím, že pomáhá tělu vyloučit přebytečnou vodu. Čaj má navíc nízký obsah kalorií, takže je skvělou náhradou slazených nápojů.

  • Protizánětlivé vlastnosti

Protizánětlivé vlastnosti březových listů mohou být zvláště prospěšné pro lidi trpící na bolestmi kloubů nebo onemocnění, jako je artritida. Pravidelná konzumace čaje z březových listů může pomoci snížit bolesti a otoky.

Díky svým detoxikačním vlastnostem a protizánětlivě, čaj z březových listů může přispět k čistšímu, zdravější pleti. Odstraněním toxinů, které mohou přispívat ke kožním problémům, může pomoci snížit výskyt akné a dalších zánětů kůže. Předpokládá se, že také zmírňuje příznaky lupénky. A zlepšuje prokrvení vlasové pokožky a posiluje vlasové folikuly.

Díky vysokému obsahu vitaminu C a antioxidantů je čaj z březových listů vhodným prostředkem pro přírodní posilovač imunity. Tyto živiny pomáhají chránit tělo před viry a bakteriemi, což je zvláště prospěšné v období nachlazení a chřipky.

Jak používat čaj z březových listů

Můžeme sbírat velmi mladé, stále svinutá, lepkavá pryskyřicí. Stejně účinné jsou však i ty z poloviny jara a začátku léta, jejichž chuť intenzivnější.

Chcete-li si užívat blahodárných účinků čaje z březových listů, stačí jen uvařte polévkovou lžíci čerstvých nebo sušených březových listů v sklenici vroucí vody a necháme louhovat po dobu asi 15 minut zakryté.

Čaj sceďte a vychutnejte si ho horký nebo studený. Můžete vypít 2-3 sklenice denně. První je nejlepší na lačný žaludek.

To není vše, mladé březové listy jsou ceněny v tzv. divoké kuchyni, která se týká zavádění planě rostoucích druhů rostlin do potravin. Ty byly součástí jídelníčku našich předků předtím, než převládlo zemědělství a potravinářský průmysl. Mladé březové listy lze jednoduše jíst syrové. Jsou vhodné do salátů, sendvičů nebo koktejlů. Lze je přidávat do jednohubek.

Bezplatné dary přírody se vyplatí využít. Ne nadarmo roste bříza v našich oblastech tak hojně.

Leave a Response