Blog

Abyste zabránili žloutnutí a vysychání konců cibule, zalijte cibuli tímto roztokem.

193views

Na první pohled se může zdát zbytečné věnovat při pěstování pozornost zeleným částem rostlin, protože jsou stejně určeny k zaschnutí a hlavním účelem pěstování je získání hlávek.

Velikost a kvalita hlávek však přímo závisí na tom, jak dobře se na začátku vegetačního období vyvinou listy.

Silné a dobře vyvinuté listy hrají klíčovou roli ve výživných procesech celé rostliny. Naopak zažloutlé a svraštělé listy omezují množství živin, které se dostanou do cibulky.

Problémy mohou vzniknout v důsledku vystavení nízkým teplotám, napadení škůdci, chorobami nebo nesprávným zaléváním. Zaměřme se však na nejčastější příčinu – na následující. nedostatek živin nebo jejich nesprávné vyvážení.

Vlastnosti kultury

Cibule je rostlina s mírnými nároky, ale potřebuje pomoc ve formě hnojení. V první fázi růstu cibule se používají hnojiva bohatá na dusík, poté se přechází na hnojiva bohatá na fosfor a draslík, aby se zvýšil vývoj hlíz. Od června, jak se prodlužuje den, se začínají tvořit cibule, ale pokud nejsou listy dobře zformované, budou cibule malé.

Kromě těchto klíčových makroživin, cibule potřebuje v malých dávkách stopové prvky (železo, bór nebo mangan)

Existuje také skupina mezoelementů, které zaujímají mezipolohu mezi hlavními skupinami. Síra, hořčík a vápník jsou také často chybně počítány mezi mikroelementy, ačkoli je rostliny potřebují v mnohem větším množství.

Jak připravit a aplikovat pětisirnaté hnojivo

Existuje jednoduchý způsob, jak zajistit cibule plnou výživu, která ideálně vyhovuje jejím potřebám. Kondicionér z několika oblíbených přípravků zajistí, že listy cibule budou velké, silné a zelené.

Rozpusťte v 10 litrech vody:

  • Síran draselný – 1 lžička;
  • síran hořečnatý – 1 lžička;
  • síran amonný – 1 lžička;
  • síran měďnatý – 1 čajová lžička;
  • síran železnatý – 1 čajová lžička.

Do roztoku přidejte 100 ml tekutého humátu draselného. Zalévejte cibulové záhony v množství 10 litrů na 1,5 metru čtverečního.

Dusík bez draslíku a železa nezvyšuje hlávku, ale pouze podporuje rozvoj nadzemní části a také hromadění dusičnanů. Ani samotný dusík bez síry „nefunguje“ správně. Hořčík je prvek, který je spolu s dusíkem a železem zodpovědný za zelenou barvu listů.

Tato síranová výživa pro cibuli se poprvé nejlépe aplikuje na začátku, jakmile teplota stoupne na 15 °C, podruhé – na začátku května. A potřetí v červnu.

Koncem července a začátkem srpna se listy cibule začínají přirozeně lámat a zasychat. Když je většina cibule v tomto stavu a má ještě po 3-4 zelených listech, začínáme se sklizní.

Leave a Response