Blog

INTERVIEW: Kousek přírody ve vašich minimalistických špercích. Lucia zdědila vyšívací talent po své babičce.

91views

Jednoduché, a přesto výjimečné. Lucia vdechuje svým šperkům život s dotekem přírody. Svůj talent oprášila během pandemie a její největší múzou je její malá holčička, kterou odmalička zdobí svými krásnými doplňky.

Další skvělou inspiraci na recepty a výtvory pro váš domov najdete na naší stránce na Facebooku. .

Dovolte mi, abych vás na úvod požádal, abyste se představil.

Zdravím všechny čtenáře. Děkuji vám za možnost seznámit vás se svou prací. Jmenuji se Lucia Kosecká a jsem maminkou tříleté dcery Lujzy. Zmiňuji se o ní proto, že právě díky ní jsem se začala naplno věnovat vyšívání. Odmalička jsem milovala vše, co je spojeno s ručními pracemi, a ve všech obdobích svého života jsem stále něco vyráběla.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno vyrábíte?

Vyrábím hlavně vyšívané šperky a vlasové doplňky, jako jsou mašle, sponky, gumičky a čelenky. Šperky, které vyrábím, jsou hlavně náušnice a náhrdelníky, ale najdete u mě i náramky, prsteny a brože.

Stále zkouším nové věci. Nejnověji jsem také znovu vyrobila své velmi oblíbené obojky. Moje práce se skládá z několika technik. Kombinuje především ruční vyšívání, výrobu šperků nebo šití.

Kdy jste začala tvořit a vyrábět a co vás k tomu vedlo?

Už si přesně nepamatuji, kolik mi bylo let. Mohlo mi být kolem sedmi let, když jsem poprvé zkusila vyšívat. Učila mě to moje babička, která byla kdysi vedoucí podniku, kde se prodávaly tradiční ruční výšivky nebo vzory. Později jsem pletla náramky přátelství nebo vyráběla různé jednoduché šperky z korálků.

K vyšívání jsem se však znovu vrátila až během karantény kovidů. Tehdy jsem měla více času také proto, že jsme čekali dítě. Svůj první vyšívaný šperk jsem vyrobila, když se dcera narodila a já byla mimo stát. Navíc jsem už nepracovala a byla jsem doma na mateřské dovolené.

Mini výšivka s květinovým motivem mě okouzlila. Zkoušela jsem různé materiály a techniky. Vyšívala jsem na sebe i na oblečení své dcery. Když jsem později vyzkoušela výrobu sponek do vlasů své dcery, inspirovalo mě to k rozšíření mé tvorby a začala jsem vyrábět vyšívané sponky a později mašle a gumičky do vlasů.

Je to vaše práce nebo koníček?

To, co mi zpočátku jen vyplňovalo volný čas, co jsem si zamiloval a stalo se pro mě velkým koníčkem, mě postupně začíná živit. V současné době rozšiřuji spolupráci s obchody a místy, kde mohou zákazníci najít mé výrobky. Takže skvělé na tom všem je, že moje práce je zároveň mým koníčkem.

Odkud čerpáte inspiraci?

Mou největší inspirací je příroda kolem nás a naše rozkvetlá zahrada. Výšivku – tradiční řemeslo se snažím ukázat moderním způsobem a přetvořit ji do netradiční podoby, do šperku. Nápadů je více, než jsem sama schopna realizovat. Proto jsem začala všude s sebou nosit svůj mini diář a tužku, aby mi nic neuletělo z hlavy.

Čím jsou podle vás vaše výrobky jedinečné?

Především děkuji za uznání. Myslím, že jsou jedinečné díky spojení výšivky a šperku. Snažím se vyrábět šperky, které jsou nadčasové a nepodléhají aktuálním trendům. I když samozřejmě jsem ovlivněna trendy kolem sebe, ale ne natolik, aby šperky byly řekněme 4 roky out nebo dokonce nenositelné. Nesmírně mě baví kombinovat různé odstíny barev, styly a různé techniky vyšívání.

Můžete nám přiblížit proces, jak vaše šperky a doplňky vznikají?

Nejprve přichází inspirace. Vyberu materiál, doladím barvy a předem nakreslím výšivku. Po vyšívání je třeba hotový výrobek nažehlit, vystřihnout, přišít nebo, například v případě mašlí, sešít na stroji. Pokud vyrábím šperky, je třeba výšivku vlepit do oceli a jednotlivé komponenty spojit dohromady, aby vznikl samotný šperk. Korálky nebo zapínání je třeba ještě ručně přišít a přilepit. Lepidlo používám proto, aby spona nebo mašle vydržely co nejdéle a aby se látka nezačala časem párat. Na to jsem přišla až po nějaké době a mnoha neúspěšných pokusech.

I když se to při pohledu na hotový výrobek nemusí zdát, kroků je opravdu hodně. Zvlášť když je všechny dělám sám. A pak je tu hotový výrobek, který je třeba vyfotit a prezentovat. Hodně času sežerou sociální sítě, příprava grafiky, tiskovin nebo obalových materiálů.

Jaké materiály používáte nejčastěji?

Nejčastěji vyšívám šperky na bavlnky a zasazuji je do chirurgické oceli nebo pozlacené nerezové oceli. Výhodou oceli je, že nerezaví, je pevnější a nepoškrábe se tak snadno jako například stříbro. Nevadí jí ani voda, což je u mých šperků důležité, protože nečistoty na vyšívané části lze vyčistit mýdlovou vodou. U vyšívaných vlasových doplňků je v současné době stále velmi oblíbený len, ale nyní v létě je velmi populární také mušelín.

Plánujete do budoucna nějak rozšířit svou tvorbu?

Rád bych v budoucnu spojil síly s někým, abych na to nebyl úplně sám, zejména na produkci. Zatím je to však pro mě nereálné. Zaměstnávat někoho dalšího vnímám jako velkou zodpovědnost, ale to ukáže čas.

Vyrábíte také podle přání zákazníka?

Ano, a to se mi líbí. Vždycky mi to dává spoustu nápadů a výšivky na zakázku jsou obrovským zdrojem inspirace pro mou další práci. Často se stává, že spolu kombinujeme barvy nebo vzory, které by mě samotnou asi nenapadly, a vždycky to dopadne nad mé očekávání.

Kde si mohu vaše výrobky koupit?

Šperky a doplňky eLKa můžete vidět naživo na různých řemeslných jarmarcích nebo v různých obchodech. V jakém aktuálním, najdete na výše zmíněných profilech na sociálních sítích. sítích.

Chtěl byste našim čtenářům sdělit ještě něco, co jsme nezmínili?

Vyšívání a tvoření obecně je něco, na co časem úplně zapomínám. Dělá mi neuvěřitelnou radost, když někomu jinému udělám radost něčím, co jsem sama vytvořila. Nemám růžové brýle. Na Slovensku máme spoustu šikovných žen, které umí něco vytvořit vlastníma rukama. Nesmíme však zapomínat na hodnotu, kterou přinášíme. Mrzí mě, když někdo zpochybňuje cenu ručně vyrobeného výrobku a říká, že chci příliš mnoho. Znamená to pro mě, že nevidí hodnotu, dřinu a čas, který jsem do výrobku vložila.

V době, kdy je pro nás masová výroba a výrobky z Číny nesmírně dostupná, je velmi lákavé sáhnout po levném výrobku. Naštěstí je u nás stále dost uvědomělých lidí, kteří dokáží ocenit ruční tvorbu.

Děkuji za každého člověka, který vůbec projeví zájem o to, co dělám, a podpoří mou práci nákupem nebo jen obyčejným sdílením mých příspěvků na sociálních sítích. Vážím si toho a nesmírně mě to posouvá dál.

Leave a Response