Blog

Pomáhají vitamíny, med a česnek chránit před infekcemi: vědci zjistili pravdu

86views

Všichni chceme minimalizovat riziko infekce, posílit imunitu, a pokud onemocníme, co nejrychleji se uzdravit. V obecném povědomí kolují názory o účinných prostředcích, ale jak skutečně fungují? Odborníci analyzovali největší studie obsahující nejpřesvědčivější údaje.

Vitamíny A, C a D: Boj proti nachlazení?

Vitamíny A, C a D jsou často doporučovány jako klíčové pro posílení imunity. Pomáhají posilovat funkci epitelových buněk a aktivovat tvorbu protilátek a cytokinů potřebných k boji proti infekcím. Jak si však vedou ve vědeckých studiích?

Odborníci poukazují na to, že ačkoli tyto vitaminy hrají roli v imunitních funkcích, většina studií o jejich doplňování vitaminu A nevedly k potvrzení jednoznačné přínosy. Dokonce i analýza údajů ze studie, které se zúčastnilo více než 1,2 milionu dětí, potvrdila pouze 12% snížení úmrtnosti na infekční průjmy při suplementaci vitaminem A. Jiné nemoci, jako spalničky, ARVI a meningitida, zůstaly vůči léčbě rezistentní. Je třeba poznamenat, že tyto děti trpěly nedostatkem vitaminu A.

Co se týče vitaminu C, některé studie sice naznačují potenciální přínos při snižování výskytu zápalů plic, odborníci však uznávají, že důkazy jsou příliš slabé na to, aby bylo možné doporučit plošné užívání vitaminu C v populaci..

A co vitamín D, který posiluje naši obranyschopnost proti virům?

Bohužel, převážná část většina studií o užívání vysokých dávek vitaminu D, a to jak pro léčebné, tak pro preventivní účely, neprokázala zlepšení nemocnosti, úmrtnosti a délky hospitalizace u virových respiračních infekcí.

Komplexy vitaminů: Stojí to za to, nebo ne?

Závěrem odborníci uvádějí, že vliv multivitamínů na respirační infekce je nejasný, ale mohou zmírnit některé příznaky, jako je bolest hlavy nebo slabost.

Med na kašel: Funguje to!

Včelí med je díky svým antivirovým a antioxidačním vlastnostem považován za náhradu léků proti kašli. V roce 2022 byl proveden systematický přehled 13 studií. Výzkum zjistil, že Med je dokonce účinnější než volně prodejné léky proti kašli! Odborníci doporučují konzumovat med při kašli zředěný v teplé vodě dospělým i dětem starším jednoho roku, pokud nemají alergii.

Česnek: Česnek: Zabiják mikrobů?

Česnek je známý svými antibakteriálními a antivirovými účinky.

Obsahuje flavonoid alliin, který se po rozdrcení mění na účinnou látku alicin. Ta se zase v těle rozkládá na mnoho dalších látek, které mají různé účinky. Proto jsou účinky česneku tak mnohostranné.

V přehledu z roku 2020 byly shromážděny a analyzovány vědecké práce o protiinfekční účinnosti česneku. Autoři analýzy dospěli k závěru, že je dobrým potenciálním nástroj pro prevenci a léčbu akutních virových infekcí. dýchacích cest u dětí i dospělých. Nenavrhli však dávkování ani receptury. V analyzovaných studiích pacienti konzumovali jak syrový česnek a potraviny s česnekem, tak i česnek v kapslích.

Leave a Response