Blog

Čištění toalet: jak často a jak nejlépe

82views

 


Přiznejme si, že čištění toalety nikoho nebaví. Není to zrovna povinnost, na kterou byste se těšili. Ale hej, někdo to dělat musí! A když už jste u toho, tak to raději udělejte pořádně. Jak často ale záchod čistíte a jaký způsob je nejlepší?

Představte si, že k vám přijde nečekaná návštěva z vyšší společnosti a vaše toaleta vypadá jako bitevní pole… Jejda! Žádný strach, s těmito tipy a triky můžete svou toaletu proměnit opět v nablýskaný palác.

Proč čistit toaletu?

Čistá toaleta je nutností pro každého. Hygiena je nezbytná, zejména pokud jde o toaletu. Bez pravidelného čištění se mohou hromadit bakterie a zárodky. To může vést ke zdravotním problémům, jako jsou infekce a nemoci. Špinavá toaleta může také šířit nepříjemný zápach.

Jak (často) čistit toaletu?

Je nutné každodenní čištění; záchodové prkénko, splachovací tlačítko a umyvadlo na toaletě si zaslouží denně trochu vyčistit. Doporučuje se důkladné týdenní čištění toalety, aby se zabránilo hromadění nečistot a bakterií. Chodí k vám návštěvy? Pak je žádoucí mezičasové čištění, rychlá kontrola na cákance a stopy.

Kromě toho se doporučuje hloubkové čištění jednou měsíčně, abyste opravdu důkladně vyčistili všechny rohy a těžko přístupná místa. Tato rutina udrží vaši toaletu čistou, svěží a hygienickou.

Velká nebo malá domácnost?

  • Žijete sami nebo v páru? Pak stačí důkladně vyčistit toaletu jednou týdně.
  • Žijete s více lidmi nebo máte hodně návštěv? Pak se doporučuje čistit záchodovou mísu dvakrát týdně, zejména pokud máte malé děti. Zvláštní pozornost věnujte tomu, zda je vaše záchodové prkénko čisté. Mějte po ruce praktické dezinfekční čisticí ubrousky.
  • Denně kontrolujte, zda je vaše toaleta čistá.

Přečtěte si také: Mnoho lidí má špinavé záchodové návyky.

Příprava čištění toalety

Příprava na čištění toalety začíná úklidem toaletní místnosti. Máte v koupelně nebo na toaletě chaos? Pak nejprve ukliďte některé věci. Vyprázdněte také pedálový koš a vložte do něj nový pytel na odpadky. Tím zajistíte čisté a uspořádané prostředí, než začnete s úklidem. Připravte si také úklidové prostředky.

To vám umožní efektivně pracovat a uklízet, aniž byste museli neustále chodit sem a tam. Zde je seznam toho, co budete k práci potřebovat „Čištění toalet„:

  1. Dezinfekční sprej: Pro čištění vnější strany toalety a dalších povrchů. Alkohol je silný dezinfekční prostředek, který rychle působí proti široké škále patogenů. Pro dezinfekci je ideální koncentrace 60-70 %. Nebo prostředek obsahující peroxid vodíku. Jedná se o účinný prostředek proti bakteriím, virům a plísním. V dezinfekčních sprejích se často vyskytuje v koncentraci 3 %. Dettol je starý a dobře známý čisticí prostředek, který se používá i v nemocnicích.
  2. Čistič toalet (toaletní kachna): K čištění vnitřku záchodové mísy.
  3. Namočte univerzální čisticí prostředek, zelené mýdlo nebo čisticí ocet: Pro běžné čištění je vždy vhodný ocet. V supermarketu prodávají i ocet s vůní. Tak bude příjemně a svěže vonět.
  4. Ubrousky z mikrovlákna: Na utírání povrchů a vnější strany toalety.
  5. Kartáč na toaletu: K drhnutí vnitřku záchodové mísy.
  6. Vysavač: K vysávání podlahy.
  7. Mop: K vytírání podlahy po vysávání.
  8. Koupelnový sprej: K čištění stěn a splachovacího tlačítka.
  9. Pemza s rukojetí: K odstraňování hnědých usazenin v záchodové míse.
  10. Hygienické ubrousky: K rychlému čištění v mezidobí.
  11. Nový sáček na odpadky: Do pedálového koše.
  12. Rukavice: Používejte rukavice, abyste si chránili ruce před znečištěním. Používání rukavic také zabraňuje vysychání rukou z používaných čisticích prostředků.
  13. Kbelík s vlažnou vodou.
  14. Čisté utěrky. K důkladnému osušení všeho po čištění.

S těmito předměty po ruce budete připraveni na důkladné a efektivní čištění toalety.

Jak čistíte svůj záchod? Plán čištění toalety krok za krokem

Při čištění toalety mějte na paměti, že tohle vždycky říkala moje babička: Začněte „nejčistší“ částí a skončete tou nejšpinavější.

1. Vysajte podlahu

Nejprve vysajte podlahu. Tímto způsobem se ujistíte, že váš mop nebo čisticí hadřík není okamžitě znečištěn prachem. Máte k dispozici rohožku na toaletu? Pak ji vložte do pračky. V případě potřeby přidejte trochu octa, abyste zničili mikroby a neutralizovali zápach. Zvažte možnost mít náhradní toaletní rohožku, abyste mohli vždy použít čistou, zatímco se druhá pere.

2. Čištění stěn

Při úklidu toalety nezapomínejte ani na stěny a obklady. Na stěnách se může hromadit prach, špína a dokonce i cákance, zejména v blízkosti záchodové mísy. K čištění stěn můžete použít utěrku z mikrovlákna a koupelnový sprej nebo namočit univerzální čisticí prostředek. Důkladným otřením stěn, zejména v okolí toalety a umyvadla, zajistíte, že vaše koupelna bude zcela čistá a hygienická.

 

3. Vyčistěte vnější část toalety včetně tlačítka splachování.

Použijte dezinfekční sprej nebo namočte ocet, jedlou sodu nebo zelené mýdlo. Nezapomeňte na těžko přístupná místa. Dále je na řadě tlačítko splachování, protože na to si každý sedne po každé návštěvě toalety.

 

Splachovací tlačítko vyčistíte tak, že na něj nastříkáte koupelnový sprej nebo dettol a otřete ho lehce navlhčeným hadříkem (z mikrovlákna). Nezapomeňte vyčistit také držák toaletního papíru.

4. Čištění vnitřku toalety, záchodové mísy

Nyní je na řadě záchodová mísa. Nastříkejte pod okraj záchodovou kachnu nebo podobný přípravek a nechte ji 10 minut nasáknout. Můžete si také vyrobit vlastní ekologickou toaletní kachnu.

Pokud vše půjde dobře, měli byste mít za sebou 10 minut a čisticí prostředek na toaletu měl dobrou šanci se do nádoby vsáknout. Pomocí záchodové štětky nádobu důkladně vyčistěte.

Drhnutí hrnce

Vnitřek hrnce důkladně vydrhněte toaletní štětkou. Ujistěte se, že jste se dostali i pod okraj. Než začnete, ujistěte se, že je záchodová štětka čistá. V opačném případě ji nejprve očistěte. To je obzvláště důležité, protože se špinavou WC štětkou nemá čištění smysl. Než začnete čistit prkénko a vše ostatní, spláchněte toaletu, aby se kartáč opět spláchl čistý.

 

Splachování: Zavřete víko toalety a spláchněte.

Dezinfekce záchodové štětky: Štětku postříkejte dezinfekčním sprejem, nechte ji minutu působit a opláchněte horkou vodou. Vyčistěte také držák.

5. Vyčistěte záchodové prkénko na toaletě

Záchodové prkénko je jednou z nejčastěji používaných částí toalety, což znamená, že se může rychle zašpinit. Pravidelné čištění záchodového prkénka je nezbytné pro odstranění nečistot a bakterií a udržení hygienického prostředí.

 

Nasaďte si rukavice a na záchodové prkénko velkoryse nastříkejte dezinfekční sprej nebo mýdlový roztok vody a univerzálního čisticího prostředku, a to jak na horní, tak na spodní stranu. Nechte čisticí prostředek několik minut působit a poté pomocí utěrky z mikrovlákna nebo jednorázového hadříku důkladně otřete oblast sedátka včetně pantů a zadní části.

Na těžko přístupná místa použijte starý zubní kartáček. Poté opláchněte čistým vlhkým hadříkem, abyste odstranili zbytky čisticího prostředku, a osušte oblast sedadla, abyste zabránili vzniku vodních šmouh.

 

Denně dezinfikujte záchodové prkénko, zejména pokud toaletu používá více osob, abyste udrželi hygienický a svěží prostor toalety. Pokud se nemůžete zbavit nečistot, sejměte záchodové prkénko a proveďte důkladné čištění. Při čištění záchodového prkénka buďte opatrní: Nepoužívejte při tom abrazivní čisticí prostředky ani přípravky obsahující chlór nebo kyseliny, které často způsobují žluté zabarvení nebo napadají lak sedátka.

Další tipy a triky pro čištění zažloutlého záchodového prkénka.

6. Čištění vodovodní baterie a umyvadla

Nepoužívejte stejný hadřík, který jste použili na záchodové prkénko. Vezměte si na to novou utěrku z mikrovlákna. Abyste se vyhnuli chybě, používejte jednobarevné látky, například fialovou na hrnec a zelenou na baterii a doplňky.

 

K čištění dřezu použijte univerzální čisticí prostředek. Silný prostředek, jako je chlor, není pro tento účel nezbytný. Doporučuje se nejprve postříkat baterii a dřez dezinfekčním prostředkem a nechat chvíli působit. Nejlepší je otřít baterii utěrkou, kterou pak vyperete v pračce na 90 stupňů. Nezapomeňte vše dobře osušit čistou utěrkou, abyste se vyhnuli šmouhám a skvrnám od vody.

7. Poslední krok: čištění drobností na toaletě

Nakonec je třeba vyčistit několik drobností. Těmi drobnostmi myslíme kliku dveří, vypínač, nádržku na vodu a tlačítko splachování. Tyto drobnosti rozhodně nejsou nedůležité. Vezměme si jako příklad vypínač světla; ve skutečnosti se zde nachází většina zárodků celé toalety, je moudré jej zahrnout do rutiny čištění.

 

Pravidelným čištěním i těchto povrchů dezinfekčním sprejem nebo ubrousky zajistíte, že prostor vaší toalety zůstane zcela hygienický a zabráníte šíření bakterií a infekcí.

Pravidelný úklid a údržba toaletní místnosti vám ušetří spoustu práce. Zde jsou další tipy, které vám pomohou s rutinním úklidem. Poslech příjemné hudby při úklidu toalety mi vždy velmi pomáhá.

 

Obracení čisticího hadříku

Máte málo utěrek z mikrovlákna nebo jiných utěrek? Pak je obtížné vzít si při čištění toalety na každý úkon jinou utěrku. Obraťte utěrku a pro další úkon použijte čistou stranu. Pomůže to minimalizovat šíření nečistot a mikrobů.

 

Vše doplňte

Během čištění toalety je nejlepší ihned doplnit také toaletní potřeby. Například toaletní papír, mýdlo na ruce, čisticí prostředek na toaletu a nový osvěžovač vzduchu. Na toaletu umístěte dezinfekční prostředek na ruce, který můžete použít po umytí rukou.

 

Preventivní opatření čištění toalet:

  • Ručníky: Používejte papírové ručníky místo látkových, abyste omezili šíření bakterií, nebo je měňte dostatečně často.
  • Odpadkový koš: Pravidelně vyprazdňujte pedálový koš a používejte pytel na odpadky.
  • Osvěžovač vzduchu: Používejte osvěžovač vzduchu s antibakteriálními účinky.
  • Toaletní kartáč: Obecně se doporučuje vyměnit kartáč i držák každých 6 měsíců. Pokud jsou štětiny WC kartáče opotřebované nebo je držák poškozený, vyměňte jej okamžitě, i když je to méně než 6 měsíců. Pokud někdo v domácnosti prodělal infekční onemocnění, je vhodné vyměnit WC štětku i držák, aby se zabránilo opětovné infekci.
  • Používejte dezinfekční sprej Držák záchodové štětky důkladně vyčistěte pomocí dezinfekčního prostředku nebo bělidla. Před opláchnutím nechte prostředek několik minut působit. Dbejte na to, aby se v držáku nedržela voda, která může být živnou půdou pro bakterie. Zvažte držák s otevřenou konstrukcí, který lépe větrá.
  • Vyčistěte také pedálový koš a víko. Na to se často zapomíná.
  • Suchý hadřík: Po čištění povrchů vždy použijte čistý suchý hadřík, abyste udrželi toaletu v dobrém stavu.

Jak vyčistit velmi znečištěnou toaletu?

Po provedení výše uvedených kroků není vaše záchodová mísa stále čistá? Stále vás například trápí vodní kámen, hnědé usazeniny, žluté usazeniny nebo močové kameny?

Jak můžete močovým kamenům předcházet?

Do záchodové mísy vložte 2 tablety do myčky nádobí a nechte je tam několik hodin působit. Močový kámen zalijte půlkou láhve coly a nechte ji alespoň hodinu nasáknout jako čisticí prostředek. Nebo tablety na čištění zubních protéz, tyto domácí prostředky by však měly účinkovat asi 30 minut.

 

Zatvrzelý močový kámen? Pak si jako čisticí prostředek připravte směs jedlé sody a čisticího octa. Tato směs bude šumět a to způsobí, že hnědé usazeniny samy od sebe odpadnou. Vždy je dobře opláchněte.

Močové usazeniny se tvoří především podél splachovacího okraje a v místech, kde je povrch toalety zakřivený.

Odstraňování hnědých usazenin

Hnědé kruhy v záchodové míse jsou způsobeny minerály z vody. K odstranění těchto usazenin použijte pemzu s násadou a jedlou sodu jako čisticí prostředek. Několikrát přejeďte po tmavých kruzích a ty rychle zmizí. Poté ji důkladně opláchněte.

 

Odstranění vodního kamene

Vápenné usazeniny mohou být odolné. K odstranění vodního kamene použijte jako čisticí prostředek směs octa a vody. Směs nechte několik hodin působit a poté ji vydrhněte kartáčem. Pokud vodní kámen přetrvává, zopakujte ošetření octem.

 

Odstranění žlutých třásní na záchodovém prkénku

Žluté okraje mohou být způsobeny skvrnami od moči. K odstranění těchto skvrn použijte jako čisticí prostředek směs jedlé sody a vody. Směs nechte několik minut působit a poté ji otřete hadříkem.

 

Záchodové bloky

Používejte záchodové kostky, které při každém spláchnutí dodají svěží vůni a pomohou udržet záchodovou mísu čistou.

Větrání

Zajistěte dobré větrání v místnosti WC otevřením okna nebo použitím ventilátoru. Pomůže to rychle odstranit vlhkost a zápach.

Máte v domácnosti více toalet?

Používejte různé čisticí soupravy: Abyste zabránili křížové kontaminaci, je vhodné používat pro každou toaletu samostatnou čisticí sadu. To znamená, že každá toaleta má vlastní WC štětku, ubrousky a čisticí prostředky. V případě potřeby označte čisticí soupravy štítky, aby nedošlo k záměně, nebo použijte různé barvy.

 

Pravidelně kontrolujte všechny toalety, zda mezi jednotlivými použitími nepotřebují vyčistit. To je důležité zejména u méně často používaných záchodů, protože se zde může nepozorovaně hromadit špína a prach.

Hygienické čištění toalety

Úklid toalety možná nepatří k nejoblíbenějším úkonům, ale je nezbytný pro udržení hygienického a svěžího prostředí. Pravidelným a důkladným úklidem zajistíte nejen čistotu toalety, ale také zdraví a pohodu všech, kteří tento prostor používají. Se správnými nástroji a strukturovaným přístupem zajistíte, že vaše toaleta bude vždy ve špičkovém stavu. Nasaďte si rukavice, přidejte hudbu, popadněte čisticí prostředky a pusťte se do práce!

Leave a Response