Blog

Nechat dvířka pračky otevřená nebo je zavřít? 98 % českých žen to vždycky udělá špatně

Dirty moldy washing machine sealing rubber and drum close up, view from inside. Mold, dirt and limescale in washing machine. Home appliances periodic maintenance.
151views

 

Péče o pračku je důležitá pro zachování její životnosti a účinnosti. Ačkoli se to může zdát jako drobnost, rozhodnutí, zda nechat dvířka pračky po praní otevřená nebo zavřená, má významný vliv na její funkčnost a hygienu. Bohužel mnoho lidí, včetně 98 % českých žen, tuto péči podceňuje a dělá chybu.

Proč nechávat dvířka otevřená?

Po skončení praní je nutné nechat dvířka pračky otevřená. Tento jednoduchý krok umožní odpaření zbytkové vlhkosti uvnitř pračky. Pračka tak může vyschnout, což pomáhá předcházet vzniku plísní, bakterií a nepříjemných pachů. Snižuje také riziko usazování zbytků pracího prostředku v těsnění a bubnu, které mohou časem způsobit poškození.

Vliv zavřených dvířek

Když po praní zavřete dvířka, zůstává uvnitř pračky vlhkost, která vytváří ideální prostředí pro růst plísní a bakterií. Tento problém může vést nejen k zápachu, ale také k postupnému znehodnocení pračky. Plísně a bakterie mohou ovlivnit kvalitu vašeho prádla, protože se mohou dostat do další várky prádla, kterou perete.

Správná údržba pračky

Kromě ponechání otevřených dvířek je důležité věnovat pozornost pravidelné údržbě pračky. Zde je několik tipů, jak ji provádět:

  • Čištění těsnění: Po každém mytí otřete těsnění dveří suchým hadříkem, abyste odstranili zbytky vody a mycího prostředku.
  • Pravidelné odstraňování vodního kamene: Používejte speciální prostředky na odstraňování vodního kamene, které pomáhají udržovat vnitřek pračky čistý a bez usazenin vodního kamene.
  • Větrejte buben: Kromě dvířek nechte otevřený i dávkovač pracího prostředku, aby mohl vyschnout a nevytvářel prostředí pro růst plísní.
  • Používejte správné množství pracího prostředku: Nadměrné množství mycího prostředku může způsobit usazeniny, které se obtížně odstraňují.

Individuální podmínky v domácnosti

Při rozhodování, zda nechat dveře otevřené nebo zavřené, je třeba zvážit podmínky ve vaší domácnosti. Pokud je v místnosti, kde máte pračku, vysoká vlhkost, může být lepší nechat dvířka zavřená, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti na ostatních površích. Naopak, pokud je vlhkost nízká, nechte dvířka otevřená co nejdéle.

 

Leave a Response