Blog

Tento plevel je sice hezký, ale velmi invazivní, takže vám poradíme, jak se ho zbavit.

835views

Její bílé nálevkovité květy jsou krásné, ale bohužel tato rostlina dusí vše, čeho se dotkne. Proto ji nemůžete nechat kolonizovat vaši zahradu, aniž byste podnikli nějaké kroky.

Svazenka je jedním z hlavních plevelů vyskytujících se ve Francii, který se přizpůsobuje všem typům půdy a povrchů. Nenechte se zmást její zdánlivou jemností, svlačec je plazivá rostlina, která je schopna napadnout vaši zahradu a v některých případech udusit své sousedy. Přestože je svazenka jednou z nejsložitějších rostlin na likvidaci, existuje několik více či méně ekologických řešení, jak se jí zbavit, a my bychom se o ně s vámi rádi hned podělili.

Svazenka je plazivá i popínavá rostlina. Její chlupaté stonky se dokáží přichytit na jakoukoli blízkou oporu a bez potíží se vyšplhat do výšky několika metrů. Navíc má svazenka tendenci zaplétat se do sousedních rostlin, což velmi ztěžuje péči o ni. Hlavním důvodem její vytrvalosti je však zvláštní vnitřní systém klíčení, který se spustí při každém přetnutí nebo vytažení kořenů. Začne růst znovu a znovu! Pokud zapomenete v zemi byť jen špičku kořene, ožije téměř okamžitě nebo následující jaro, jakmile venkovní teplota opět stoupne nad 12 °C.

Systematické pletí může rostlinu oslabit, ale nutnost stříhat svazenku každý týden nebo dva není schůdným řešením. Jediný způsob, jak se tohoto plevele zbavit přirozenou cestou, je odstranit svlačec tak, že s ním zvednete i jeho kořeny a dáte pozor, abyste žádné nenechali v zemi. Snadněji se to řekne, než udělá! Kořeny svazenky totiž tvoří dlouhá bílá vlákna, která jsou velmi křehká. I ti nejpečlivější a nejsvědomitější zahradníci vždycky nějaký kousek vynechají… Pokud likvidace rýčem nepomáhá, zvažte radikálnější alternativu: položte na půdu na celou sezónu nepromokavou plachtu, která nepropustí světlo. Kořeny zbavené vody a světla postupně samy odumřou.

V současné době je prokázáno, že svlačec je stále odolnější vůči tradičním chemickým přípravkům. Aby se zabránilo dalšímu posilování této rezistence, je proto vhodnější používat chemické přípravky pouze v krajním případě. Tyto přípravky na hubení plevelů se aplikují na rostliny postřikem nebo kartáčováním.

Leave a Response