Blog

Jsou lepší než seno. Jsou nejbohatším zdrojem hořčíku ze všech obilovin na světě!

207views

Malé, a přitom tak bohaté na dobroty – kakaové boby. Tyto jemné boby skrývají tolik chuti a výživových hodnot, že stojí za to je jíst. Ačkoli svým vzhledem mohou působit cize, jejich chuť a vůně jsou dobře známé.

Jsou přísadou do mnoha výrobků. Abychom však plně ocenili jejich blahodárné vlastnosti, vyplatí se sáhnout po nich v syrové podobě.

Tato drobná semínka jsou skutečným elixírem zdraví. Málokdo je konzumuje v v syrové podobě, což je nepochybně chyba. Teprve tehdy se v plné šíři odhalí jejich prospěšné složky. Přesvědčte se sami, kolik výhod mohou přinést. Od této chvíle je ve svém jídelníčku nevynecháte.

Syrové kakao – ta pravá dobrota přímo z přírody

Syrové kakaové boby jsou skutečným darem přírody. Za své cenné vlastnosti vděčí jedinečnému výrobnímu procesu. Na rozdíl od známého kakaového prášku se tyto boby nepraží ani nepražily.

Místo toho procházejí procesem fermentace i sušení. Přestože se jejich dostupnost neustále zvyšuje, netěší se takové oblibě, jakou by si zasloužily.

Ačkoli mnoho lidí slyšelo o syrové kakaové boby, mnozí se ptají, zda je lze konzumovat. Odpověď zní: nejenže mohou, ale dokonce by měly. Jsou skutečným dolem cenných živin.

Najdeme v nich , draslík, železo, zinek a vitaminy skupiny C a B. Obsahují také teobromin, přírodní alkaloid, který má stimulační účinek na nervový systém. Může mít také vazodilatační účinek.

Nejcennějšími složkami surových kakaových bobů jsou antioxidanty. Kakaové boby jich mají až třikrát více než zelený čaj. Tyto látky jsou důležité pro zdraví, protože zpomalují proces stárnutí organismu. Chrání také před celou řadou potíží a nemocí.

Výběrem syrových kakaových bobů saháme po pravé podstatě zdraví. Nejen chutnají výborně, ale mají také blahodárný vliv na náš organismus.

Syrové kakaové boby – vlastnosti

Starají se o správnou funkci srdce: Živiny obsažené v kakaových bobech, jako jsou flavonoidy, mohou mít příznivé účinky na kardiovaskulární systém a podporovat zdraví srdce.

Regulují krevní tlak: Některé studie naznačují, že složky kakaa, včetně flavonoidů, mohou pomáhat regulovat krevní tlak.

Snižuje hladinu špatného cholesterolu: Flavonoidy obsažené v kakau mohou pomoci snížit hladinu LDL neboli „špatného“ cholesterolu.

Snižuje zánět: Antioxidační složky obsažené v kakau mohou pomáhat snižovat záněty v těle.

Zlepšuje průtok krve: Flavonoidy mohou ovlivňovat pružnost cév, což přispívá k lepšímu průtoku krve.

Podpora imunity: Antioxidanty mohou obecně podporovat funkci imunitního systému.

kakaové boby

Snižte stres: Relaxační složky v kakau, jako je hořčík, mohou pomoci snížit stres.

Zlepšení nálady: Kakao obsahuje složky, které mohou ovlivnit produkci serotoninu v těle.

Zpomalují proces stárnutí organismu: Antioxidanty obsažené v kakau pomáhají bojovat proti volným radikálům, což přispívá ke zpomalení procesu stárnutí.

Zlepšují funkci mozku: Složky, jako jsou flavonoidy, mohou podpořit zdraví mozku a zlepšit kognitivní funkce.

Podporují správné fungování endokrinního systému: Některé složky kakaa, např. hořčík, mohou ovlivňovat endokrinní systém.

Syrové kakaové boby – jak je konzumovat

Kakaové boby lze konzumovat různými způsoby a zde je několik nápadů, jak tyto lahodné a zdravé boby konzumovat:

Syrové jako svačina: Nejjednodušší je chroupat přímo syrové kakaové boby. Jím je podobně jako ořechy nebo slunečnicová semínka. Je to skvělá svačinka, která dodá energii i chuť.

Kakaové boby

Přidejte ke snídani: Kakaové boby si nasypte na snídani do ovesných vloček, müsli, granoly nebo přírodního jogurtu. Je to skvělý způsob, jak zpestřit ranní jídlo a dodat mu jemnou čokoládovou příchuť.

Na dezerty: Přidejte kakaové boby do koláčů, muffinů, zmrzliny, pudinků nebo jiných dezertů. Je to ideální přísada pro milovníky čokolády, která dodá sladkým chutím charakter.

V nápojích: Kakaové boby přimíchejte do koktejlů, šejků nebo i do kávy. Rozpuštěním kakaových bobů v teplém mléce si můžete připravit také lahodnou horkou čokoládu.

Do salátů: Kakaové boby posypte čerstvé ovoce, ořechy nebo saláty. Je to neobvyklý, ale chutný doplněk, který pokrmu dodá nádech intenzivní chuti.

V pečivu: Přidejte kakaové boby do domácího chleba, rohlíků nebo tyčinek. Je to skvělý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit zdravou ingredienci s jedinečnou chutí.

Kakaová semínka

Leave a Response