Blog

Místo drahých prostředků jeden sáček kyseliny borité: jak ji použít na zahradě

234views

Levná a běžně dostupná kyselina boritá se může stát neocenitelným spojencem v péči o zahradu. Tato jednoduchá látka poskytuje řadu výhod a účinně nahrazuje nákladné a složité chemické látky. Mnohé cenné vlastnosti této sloučeniny mohou úspěšně konkurovat drahým přípravkům a nabízet stejně účinné výsledky.

Zkušení zahrádkáři dobře vědí, jaké výhody přináší používání kyseliny borité jako levného ošetřujícího přípravku. pro rostliny. Aplikace kyseliny borité na rajčata, papriky a okurky třikrát za sezónu – před květem, během kvetení a během tvorby plodů – může přinést překvapivé výsledky.

Hnojení kyselinou boritou – působení

Hnojení kyselinou boritou:

  • stimuluje růst a vývoj rostlin;
  • zvyšuje výnosy;
  • podporuje tvorbu velkých plodů;
  • zabraňuje výskytu sterilních květů a hořkosti plodů;
  • zvyšuje imunitu proti plísni, padlí, černé noze, hnilobě květů a dalším houbovým chorobám.
  • zlepšuje kvalitu půdy. Bór je mikroživina, která je nezbytná pro správný růst rostlin. Nedostatek tohoto prvku může vést k zakrnělému růstu a deformacím rostlin.
  • Odstraňuje Mšice, mravenci a další nežádoucí hmyz

Za zmínku také stojí, že kyselina boritá je bezpečná pro životní prostředí a neškodí užitečnému hmyzu, jako jsou včely. Je tedy vynikající alternativou k chemickým pesticidům, které mohou mít negativní dopad na ekosystém.

Hnojení kyselinou boritou – aplikace

Příprava roztoku:

  • Rozpusťte 1 polévkovou lžíci kyseliny borité v polovině sklenice horké vody. Poté tento roztok zřeďte v 10 litrech vody a přidejte sklenici mléka, které působí jako „lepidlo“ a díky němuž přípravek lépe přilne k rostlinám.

Výsledný roztok nastříkejte na rostliny večer, nejlépe za bezvětří. Výsledky tohoto jednoduchého postupu na sebe nenechají dlouho čekat.

Kyselina boritá proti mravencům

Kyselina boritá se používá také v boji proti mravencům, kteří si často zakládají hnízda v blízkosti rostlin. Roztok z kyseliny borité a cukru je , který přitahuje a likviduje tento vytrvalý hmyz. Stačí rozpustit půl čajové lžičky kyseliny borité ve sklenici vody a přidat cukr a vytvořit směs, kterou umístíte na místa, kde jsou mravenci nejaktivnější.

Přečtěte si také:

Leave a Response