Blog

Procesní housenky: teď, když slezly ze stromů, je čas jednat.

90views

V určitých ročních obdobích se housenky procesí pohybují v jednotlivých skupinách a kolonizují borovice. Jsou nebezpečné pro stromy, zvířata i lidi. Jaká ošetření a pasti jsou k dispozici, abyste se těchto škůdců a jejich hnízd zbavili? Zde jsou řešení.

Každý rok je to stejný příběh: housenky procesí pustoší stromy a vyvolávají obavy kvůli nebezpečí, které představují pro lidi a zvířata. Housenky se živí jehlicemi borovic, čímž zpomalují růst stromu a oslabují ho. Pokud se strom neošetří, nakonec odumře. Způsobují také svědění u lidí a domácích zvířat, například psů.. Stačí, aby vítr roznesl jejich žahavé chloupky, proto strom rychle ošetřete, abyste se jich zbavili, a neváhejte se poradit s lékařem.

Housenka procesory borové je snadno rozpoznatelná, má hnědou, oranžovou a černou barvu a je pokryta dlouhými chloupky, které vydávají žahavý prach. Hnízda housenek, tzv. hedvábná hnízda, tvoří tzv. bílé koule na větvích složené z mnoha vláken. Velikost hnízd a jejich počet na vašich stromech vám umožní posoudit míru napadení. Pod 5 hnízd zůstává zamoření nízké, ale přesto budete muset zasáhnout, abyste zabránili množení.

Období aktivity

Jarohousenky borovice lesní sestupují ze stromu a zahrabávají se pod zem. Vyhledávají slunné místo a zahrabávají se až 20 cm pod zem. Tehdy se u každé housenky vytvoří zámotky. Trvá několik měsíců, než se z kukel vylíhnou motýli, kteří se po oteplení vylíhnou ze země. Jednotlivá stádia života housenky procesního motýla borovice vejmutovky jsou ..:

1. Můry se vynořují ze země v červnu.

2. Motýli se páří.

3. Samička klade stovky vajíček na jehličí borovic.

4. Můry hynou několik dní po páření.

5. Na adrese červenec/srpenVylíhnou se housenky a začnou okusovat jehličí.

6. Na podzim si staví hedvábné úkryty.

7. Zůstávají v nich celou zimu.

8. Na spring Následující jaro slezou ze stromu a zahrabou se pod zem.

9. Než se z nich stanou motýli, promění se v kukly.

A je to tu zase! Jak vidíte, je důležité housenky kontrolovat, protože se jedná o začarovaný kruh.

Existuje několik možných technik kontroly.

  • První z nich je prevenceAbyste zabránili šíření choroby, snažte se na zahradě střídat různé druhy stromů.
  • Pokud je váš strom již napaden, můžete použít tzv. biologické ošetření přípravkem Bacillus thuringiensis. který působí na larvy. K dostání v zahradnických centrech.
  • K dispozici je také chemické ošetřenídiflubenzuron, který narušuje proces pelichání. Toto ošetření se nedoporučuje při rozsáhlých útocích.
  • Můžete se také zakrýt od hlavy až k patě a přímo odříznout příslušné větve.před jejich spálením.

Všimněte si, že odborníci na zahradní architekturu jsou oprávněni likvidovat housenky procesí.

Pasti, které se kladou

Pomocí pastí se můžete zbavit i housenek procesí. Existují dva typy, které se nepoužívají současně.

  • . feromonové pasti Feromonové pasti zachycují samce a lze je použít ve spojení s ošetřením. Omezují oplodnění samic, a tím omezují jejich množení. Lze je proto použít na jařepřed rozmnožováním.
  • Na obojek pasti se instalují na kmen stromu a obklopí jej. Jakmile housenky zahájí svou pouť k zemi, jsou zachyceny límcem a skončí v pytli. Jakmile je procesí ukončeno, stačí sáček vyjmout a spálit. Používají se od prosince do května v závislosti na klimatických podmínkách vašeho regionu.

Leave a Response