Blog

Jak získat obrovskou úrodu rajčat: Řiďte se osvědčenými radami

88views

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, která se hojně pěstuje na zahradách, ale také na balkonech. Postupujte podle těchto pokynů a získejte dvakrát větší úrodu.

Pěstujete si vlastní sazenice, staráte se o ně a snažíte se udělat vše pro to, aby rostliny bohatě plodily a nenapadli je žádní škůdci ani choroby? To je pochopitelné. Rajčata navíc patří mezi velmi oblíbenou zeleninu, která má široké využití. Abyste se mohli těšit ze skutečně velké úrody rajčat, postupujte podle těchto kroků, o které se s námi podělili naši čtenáři.

Rajčata potřebují živiny

Lze říci, že každá rostlina potřebuje ke svému růstu půdu bohatou na živiny. Zvláště rajčata, okurky, papriky a další. Živiny jim dodávají organická nebo průmyslová hnojiva. Každý z nás dává přednost něčemu jinému, ale v každém případě, pokud jste zasadili sazenice do řádně vyhnojené půdy, nemusíte se obávat, že by přírodní domácí hnojiva nebyla účinná, naopak. Každá rostlina potřebuje ke svému růstu správný poměr draslíku, dusíku a fosforu. Potřebné jsou však i další minerální látky, přičemž první tři jsou nejdůležitější.

Jak získat velkou úrodu rajčat

Do půdy lze vpravovat průmyslová, ale i přírodní hnojiva, jejichž složení je často ještě širší a šetrnější k životnímu prostředí. Velmi oblíbenými hnojivy jsou kompost, startovací slepičí trus, rostlinná výživa, ale také hnůj. Jedná se tedy o nejčastěji používaná hnojiva, která dobře fungují. Použít můžete také vaječné , cibulové slupky a mnoho dalších, jaké jsou příklady?

Hnojení rajčat rybí moučkou

Tato metoda vás možná překvapí, ale rybí moučka obsahuje řadu prospěšných látek, které sazenicím prospívají. Obsahuje vitaminy A, B a D, dále fosfor, dusík, vápník, selen a mnoho dalších. Každý obsažený prvek má příznivý vliv na vývoj a kondici rostliny. Vápník posiluje kořenový systém, síra a selen zajišťují tvorbu velkého množství plodů.

Jak získat obrovskou úrodu rajčat

Moučku lze tedy použít již při výsadbě, kdy pod jednu rostlinu nasypete dvě polévkové lžíce rybí moučky. Lze však také připravit startér z rybí moučky. Smíchejte 1 kg rybí moučky s 10 litry teplé vody, promíchejte a nechte pět dní kvasit na teplém místě. Snažte se obsah míchat každý den. Vzniklou směs zřeďte 10 litry odstáté vody a naneste na rajčata.

Rajčata budou hojně plodit po popelu

Dalším a také velmi účinným pomocníkem je dřevěný popel. Obsahuje značné množství živin, jako je vápník, hořčík, draslík a další. Je však třeba upozornit, že dřevěný popel není vhodný pro písčité půdy. Je však ideální pro sazenice rajčat v normální půdě. Smíchejte jeden kilogram a dva litry odstáté vody. Popel obsahuje jen malé množství dusíku, proto je dobré jej obohatit sáčkem sušených kvasnic. Hnojivo smíchejte s deseti litry vody a zalijte jím sazenice.

Leave a Response