Blog

První hnojení rajčat po výsadbě: kdy přesně ho aplikovat?

88views

 

První hnojení rajčat po výsadbě: kdy přesně ho aplikovat

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny, kterou pěstuje téměř každý. Po výsadbě je však třeba rajčata přihnojit, kdy přesně?

Pěstování rajčat není obtížné. Vyžadují však několik základních pravidel, pokud jde o péči, ale mohou být součástí zahrady i pro začátečníky. S největší pravděpodobností jste již sazenice rajčat umístili do květináče na záhon nebo na balkon, ale nevíte, kdy je nejvhodnější čas je znovu přihnojit? A hlavně čím? Rádi vám poskytneme všechny informace, které potřebujete ke sklizni košíků sladkých a šťavnatých rajčat.

Hnojení po výsadbě rajčat je důležité

Hnojení sazenic je důležité nejen tehdy, když je máte doma na parapetu, ale také když je zasadíte do záhonu nebo květináče na balkoně. Hnojivo jim pomůže zakořenit, správně růst, kvést a dodá jim sílu k tvorbě zdravých plodů. Pro rajčata jsou pro začátek důležité tři prvky: dusík, draslík a fosfor. Tyto tři prvky se zaměřují na celkový vývoj, ale především na silný a zdravý kořenový systém rostliny. Existuje spousta hnojiv, která tyto prvky obsahují. Záleží tedy na vás, zda si hnojivo koupíte, nebo si ho připravíte sami doma.

Domácí hnojivo pro silné kořeny rajčat

Domácí hnojivo, které bude ideální pro rajčata po výsadbě, se jednoduše připraví z kvasnic, malého množství cukru a popela. Ten by však měl být čistě ze dřeva. Co se týče množství jednotlivých ingrediencí, stačí vám jedna kostka kvasnic (to je 42 gramů), 1 lžíce cukru, 1 kilogram dřevěného popela a dva litry vody. Nejprve rozdrobte kvasnice, smíchejte je s vlažnou vodou a cukrem, počkejte 10 minut, znovu protřepejte a přidejte co nejjemnější popel. Vše smíchejte a nechte přibližně hodinu stát.

hnojení rajčat po výsadbě

Po určité době budete muset hnojivo zředit odstátou nebo dešťovou vodou. Vzhledem k tomu, že budete kapalinu nalévat do konve se zavlažovačem, doporučujeme ji nejprve přecedit přes plátno nebo jemné síto. Poté kapalinu nalijte do deseti litrů teplé vody, promíchejte a aplikujte na sazenice, ale ne na listy.

Kdy hnojit rajčata po výsadbě

Rostliny rajčat jste před výsadbou pohnojili. Po výsadbě byste je měli za týden přihnojit startovacím hnojivem. Půda by měla být před aplikací hnojiva vlhká. A pokud vám nějaké hnojivo zbylo, můžete jím zalít muškáty, papriky nebo okrasné květiny. Stejně dobře funguje i hnojivo ze slepičího trusu. Stačí smíchat polovinu kbelíku trusu a zbytek doplnit vodou. Nechte pět dní kvasit a poté zřeďte vodou v poměru 1:10.

Leave a Response