Blog

Chyby při zalévání rajčat se nevyplácí: čeho se vyvarovat?

93views

Úrodu rajčat mohou zničit houby, škůdci i my. Chybou se pak stává špatné zalévání rajčat. Jak tedy správně zalévat?

Když se řekne zalévání rajčat nebo okurek, mnohé z nás ani nenapadne, že tento triviální krok může být špatný. Bohužel tomu tak je. Rajčata jsou citlivá na přemokření. A to i přesto, že se o nich říká, že rostou za každých podmínek a u každého pěstitele. Pokud však chcete vypěstovat bohatou úrodu rajčat a především zdravé plody bez plísní a prasklin, bude důležité jim dopřát správnou zálivku.

Takto budou rajčata hnít

Je známo, že rajčata trpí plísněmi, proto bychom měli dávat velký pozor na to, jak rostliny zaléváme. Pokud je zaléváme tak, že kropíme i listy, začnou brzy plesnivět. Určitě se vyplatí pořídit si konvičku s rozstřikovačem a nalít vodu přímo na kořeny. A pokud se plíseň bohužel objeví, budeme muset sáhnout po nějakém ošetřovacím postřiku. V zahradnictví lze zakoupit fungicidy speciálně určené pro rajčata, ale můžete vyzkoušet i domácí prostředky z jedlé sody a vody. V tomto případě se zalévání přímo ke kořenům vyplatí dvojnásob, abyste přípravek nesmyli z listů.

Jak zalévat rajčata

Zamokřená půda u rajčat

Rajčata je nejlepší zalévat až ke kořenům, to je jasné. Druhou otázkou je, kolik vody nalít na jednu rostlinu, aby nebyla zahlcena příliš velkým množstvím vody? Pokud voda zůstane kolem rostliny a po chvíli se nevsákne, dáváte rajčatům zbytečně moc vody. Občas se to může stát, ale rozhodně by to nemělo být pravidlem, a to z jednoho prostého důvodu – půda ztvrdne a ke kořenům rostliny se nedostane tolik vzduchu. Kořeny pak začnou zahnívat. Pokud vidíte, že kolem rostliny rajčete stojí voda nebo je půda podmáčená, vezměte motyčku a půdu kolem rostliny jemně provzdušněte.

Jak zalévat rajčata

Špatná doba zalévání

I špatně zvolená doba zalévání může být riziková. Pokud se rozhodnete zalévat rajčata v 15 nebo 16 hodin, když přijdete domů z práce, možná byste měli ještě chvíli počkat. Možná ve chvíli, kdy nebude tolik svítit slunce, bude možné rajčata zalít. Jakmile se však oteplí a slunce bude pálit, nemá smysl zalévat v poledne, protože voda se rychle vypaří.

Zalévejte tedy raději ráno a večer. Je také dobré si položit otázku, čím budete rajčata zalévat. Neměla by to být voda z vodovodu. Nejenže obsahuje chlór, ale je také studená. Rostlina by tak utrpěla teplotní šok. Nejlepší je nechat ji na zahradě, protože její teplota bude podobná teplotě vzduchu.

Závěrem tedy dodejme, že o zalévání rozhodujte na základě počasí. Pokud bude velké horko, zalévejte ráno a večer. Jakmile se objeví plody, zalévejte střídmě, aby plody nepraskly.

Leave a Response