Blog

Připravte si hnojivo s kvasnicemi: Právě teď ho využijete nejvíce

154views

Kvasnice neboli droždí je směs jednobuněčných a živých organismů, které se používají při přípravě pečiva, ale také piva. Jedná se o výživný produkt, který najde své využití i na zahradě. Jak z něj vyrobit účinné hnojivo?

Kvasinky obsahují mnoho prospěšných látek, které prospívají nejen lidem, ale i rostlinám. Určitě stojí za to dodat, že je v podstatě jedno, zda použijete čerstvé droždí, nebo jeho sušenou verzi. Živiny a všechny látky důležité pro růst rostlin najdete v obou verzích. Bohužel je však nelze použít u každé rostliny a také není vhodné je příliš ředit. V současné době můžete kvasnicové hnojivo použít pro sazenice paprik a rajčat, ale také pro okurky. Doporučujeme použít kvasnice ihned po výsadbě sazenic na záhon, aby rostliny lépe zakořenily a zdravě rostly.

Pro které rostliny kvasnice nepoužívat

Jak jsme již uvedli, kvasnicové hnojivo nelze použít na každou rostlinu. Obecně platí, že bychom ho neměli používat u rostlin, které preferují kyselé prostředí, jako jsou hortenzie, , rododendrony a další. Tyto a další rostliny potřebují kyselé prostředí, zatímco kvasnice obsahují značné množství dusíku, který zvyšuje pH půdy. V takovém případě použijte hnojivo, které je speciálně vyvinuto pro kyselomilné rostliny.

Sazenice rajčat

Jak připravit kvasnicové hnojivo

Protože kvasnicové hnojivo by nemělo být příliš koncentrované, připravte si 4 kostky kvasnic, tedy přibližně 168 gramů, a rozpusťte je v jednom litru vody. Voda by měla být teplá, ale ne příliš, aby nedošlo ke zničení živých organismů. Droždí rozdrobte do jedenapůllitrové láhve a přidejte litr vody. Zamíchejte a nechte dva dny kvasit. Poté smíchejte se čtyřmi litry vody a zalijte rostliny nebo sazenice.

V případě, že hnojivo připravujete ze sušeného droždí, připravte si 2 lžíce cukru, tři sáčky droždí, 1 litr vody. Pokud je droždí v sáčku prošlé, je možné ho použít. Cukr, droždí a vodu dejte do jedenapůllitrové láhve. Obsah znovu promíchejte a nechte kvasit do druhého dne. Výslednou směs promíchejte a zřeďte pěti litry vody. Můžete použít.

Leave a Response