Recepty na jídlo

Nevyhazujte starý chléb: Dělají zázraky se sazenicemi paprik a rajčat.

180views

Věděli jste, že tvrdý chléb nemusíte vyhazovat, ale můžete ho efektivně využít? A na zahradě? Ano, milují ho sazenice paprik, rajčat a okurek. Zkuste si z něj vyrobit vydatné hnojivo.

Takzvané chlebové hnojivo obsahuje kvasnice a další živiny, které stimulují růst rostlin, zvyšují odolnost vůči chorobám, zlepšují chuť plodů a posilují kořenový systém a zlepšují růst. Z hlediska obsahu nabídne hnojivo na chlebovník mangan, draslík, zinek, fosfor, dusík, sodík a železo. Kromě toho je jistě důležité zmínit skutečnost, že sacharidy budou skvělou potravou pro bakterie a některé houby, které vysazené rostliny preferují. Jak tedy takové prospěšné hnojivo připravit?

Použití hnojiva na zahradě

Jakým rostlinám můžete dát chléb? Zejména sazenice rajčat, paprik a okurek, ty ho milují. Milují ho také mrkev, lilek, jahody a melouny. Okurky a melouny přihnojujte v různých intervalech během vegetace. Papriky, rajčata a lilky hnojte před květem a pak dvakrát během růstu plodů s odstupem dvou týdnů. Doporučuje se hnojit rostliny nyní a před rašením.

Malé sazenice by měly být hnojeny pouze polovinou polévkové lžíce tohoto hnojiva. Větším sazenicím by se měla dávat jedna celá polévková lžíce. Dbejte na to, abyste nepoužili větší množství, aby nedošlo k popálení sazenic.

Příprava hnojiva pro chlebovník

Nyní si připravte 50 gramů starého chleba (samozřejmě neplesnivého), 1 litr vody, utěrku nebo cedník a skleněnou láhev s víčkem. Pokud takovou nádobu nemáte, vezměte si dvě půllitrové sklenice. Jakmile budete mít připravené zásoby, převařte jeden litr vody, nalijte ji do sklenice nebo napůl do dvou sklenic, nechte vodu vychladnout na pokojovou teplotu a přidejte do ní nalámaný nebo nakrájený chléb.. Sklenice uzavřete a umístěte je do spíže, chladné chodby nebo do lednice.

Zde nechte sklenice odpočívat do druhého dne. Poté obsah sklenic protřepejte a přeceďte přes plátno nebo jemný cedník. Nespotřebované hnojivo vraťte do lednice, kde vydrží pět dní. Dodáváme však, že hnojivo byste měli aplikovat na prohřátou půdu. Pokud nyní vysazujete sazenice do skleníku, přihnojte je. Pokud čekáte až do května, hnojte tehdy. Pro zesílení účinků a doplnění draslíku doporučujeme přidat do čtvrt litru chlebovníkového hnojiva dvě polévkové lžíce dřevěného popela, nasypat ho do desetigalonového džbánu a nechat odtéct dešťovou nebo stojatou vodou. Poté ho aplikujte na zahradu k zelenině nebo rostlinám.

Leave a Response