Blog

Účinná metoda pěstování rajčat, která nejen funguje, ale také zaručuje bohatou úrodu

95views

Při této metodě se rajčata pěstují v kruhu. Už jste ji někdy vyzkoušeli? Pokud ne, měli byste to letos vyzkoušet. Jedná se o účinnou metodu, která do značné míry zabraňuje chorobám rajčat, omezuje napadení škůdci a zajišťuje bohatou úrodu.

Pěstování rajčat v kruhu je velmi snadné a prospěšné. Pokud tedy již vidíte, že vám za oknem rostou sazenice, měli byste to vyzkoušet. A co se týče chuti doma vypěstovaných rajčat, s těmi z obchodu se nedají srovnávat ani cenou, ani chutí. Obsahují značné množství vitaminů a minerálních látek. Jsou také velmi všestranná v kuchyni. Můžete si je jednoduše vychutnat s chlebem a máslem, použít je do salátů nebo je zpracovat na rajčatový protlak či kečup – existuje tedy mnoho různých způsobů jejich využití.

Něco málo o pěstování v kruzích

Pěstování v kruzích není novinkou, ale mnoho pěstitelů s ním dosud není obeznámeno. Tento způsob nabízí mnoho výhod a dá se říci, že pěstování není nijak náročné. Hlavní je, že rajčata se nesází do řádků jako obvykle, ale do kruhů. Tato inovativní metoda přináší větší úrodu plodů, šetří místo a rajčata se snáze sklízejí.

Pokud jde o škůdce zmíněné na začátku, rostliny mají více vzduchu a jsou do značné míry chráněny před plísněmi, hnilobou a škůdci.

Kde a jak sázet rajčata

Vyberte místo, kde budou mít rajčata dostatek slunce. Nejlépe je ochráníte před silným ranním sluncem, ale dopřejte jim i odpolední slunce, aby plody měly dostatek času dozrát. Zároveň byste měli dbát na to, aby nebyly vystaveny silnému větru. Vzhledem k tomu, že průměr letokruhů může být různý, je rozhodující počet sazenic.

Nyní můžete začít s přípravou kruhového záhonu. Připravte si například provázek a tyčky nebo kůly. Vytvořte z kůlů nebo tyčí kruh a přivažte kolem něj provázek. Do kruhu o průměru 60 cm můžete zasadit například šest rostlin rajčat. Vykopejte jámu hlubokou asi 30 cm a vyplňte ji drenážní vrstvou. Tím zajistíte dobrou drenáž a provzdušnění kořenů. Doporučuje se zasadit rostliny rajčat hluboko, až po první list, který se poté odstraní. Rostliny sázejte kolem dokola a zasypte je zeminou. Rostliny pravidelně zalévejte, vodu aplikujte přímo ke kořenům. Dávejte pozor, abyste půdu nezalévali, aby plody nepraskly. Nezapomeňte rajčata také hnojit. V minulém článku jsme si představili vhodné přípravky, které podporují kvetení a také bohatou úrodu plodů.

Leave a Response