Blog

2 skutečně účinná hnojiva na podporu růstu rajčat, paprik, okurek a květin

14.1kviews

Pro podporu růstu rostlin nemusíme hnojiva kupovat, můžeme si je jednoduše připravit doma. Máme dva návody na přípravu účinných hnojiv.

Jste také vášnivým zahrádkářem, který si pěstuje vlastní zeleninu? Okurky, rajčata a dokonce i papriky z vlastní zahrádky jsou bezkonkurenční a nedají se srovnat s těmi z obchodu. Jsou plné chuti a neobsahují chemické látky, takže jsou pro náš organismus mnohem prospěšnější. Každá rostlina však potřebuje živiny a ty jí můžete dodat pomocí domácího hnojiva. Připravili jsme pro vás návod, jak si vyrobit účinné hnojivo z cizrny a kvasnic.

Proč hnojit slepičím trusem?

Slepičí trus obsahuje významné množství dusíku, fosforu, draslíku, vápníku a organických látek. Zejména dusík podporuje tvorbu chlorofylu, který také umožňuje fotosyntézu. Fosfor je ideální pro bujné kvetení a zajišťuje bohatou úrodu zeleniny a ovoce. Draslík zajišťuje uzavírání a otevírání průduchů, které regulují odpařování vody v listech. Vápník posiluje buňky a řídí transport vody a živin. Kuřecí trus obsahuje také mnoho stopových prvků, jako je zinek, bór, mangan, kobalt, železo a další. Obsahuje také mikroorganismy, které zlepšují kvalitu půdy.

Příprava hnojiva z kuřecího trusu

Nemusíte mít slepice na zahradě nebo na dvorku, můžete si koupit slepičí trus nebo ho získat například od souseda či známého. Měli byste však mít na paměti, že slepičí hnůj není možné připravovat v interiéru nebo na balkoně, protože když začne kvasit, velmi nepříjemně zapáchá. Příprava je jednoduchá. Asi polovinu kbelíku slepičího hnoje zalijte vodou – několik centimetrů pod okraj, přikryjte a směs nechte čtrnáct dní kvasit na teplém místě.

Po otevření vás nepříjemně překvapí silný zápach, ale čeká vás silné a velmi účinné hnojivo. V druhém případě, pokud potřebujete dodat rostlinám více draslíku, přidejte do hnojiva také síran draselný. Množství síranu se řídí pokyny uvedenými na obalu. Pokud přidáváte síran, nechte ho čtrnáct dní kvasit s kuřecím trusem. Vzniklé hnojivo je velmi silné, proto je třeba ředit v poměru 1:10.

Připravené hnojivo použijte pro rajčata, papriky, okurky, květák, ale také pro maliny, jahody, borůvky, azalky, begonie, muškáty a růže. Doporučuje se hnojit jednou za měsíc nebo dvakrát za sezónu.

Kvasnicové hnojivo

Kvasnicové hnojivo také není cítit, ale je snesitelnější než slepičí trus. Připravte si 100 g čerstvých kvasnic, dvě lžíce cukru a 10 litrů vlažné vody. Připravenou směs nechte dva dny kvasit na teplém místě. Výsledek by neměl být příliš koncentrovaný, proto jej smíchejte s 30 litry odstáté vody a zalijte jím rostliny. Kvasnicové hnojivo je vhodné také pro rajčata, aby podpořilo kvetení rostlin. Můžete ho použít také pro jahody nebo okurky.

Leave a Response