Blog

Tito škůdci jsou aktivní i v zimě, a pokud nic nepodniknete, budou vaši zahradu ničit.

103views

V zimě si říkáme, že všichni živočichové spí zimním spánkem, polevíme v ostražitosti, a pak zjistíme, že pár hmyzáků nebo hlodavců přesto napáchalo na zahradě nějaké škody. Ano, život jde dál a i v chladném období musíme zůstat ostražití.

Než se pustíme do tématu škůdců zimní zahrady, užitečné sémantické upřesnění: pojem „škůdce“ je stále kontroverznější. Označuje se jím slovník strachu když koneckonců každý živočich a hmyz má v ekosystému svou úlohu. Dlouhou dobu byl přístup k zahradničení zaměřen na člověka, ale situace se mění a my se stále více díváme na přírodu jako na celek. Zde spíše než „“ hovoříme o zvířatech a hmyzu, kteří mohou na zahradě způsobit škody.

V zimě se mnoho živočichů hibernují (u hmyzu hovoříme o diapauza) a někteří ptáci migrují na jih. Každý druh má své vlastní strategii přežití v chladu. Někteří hledají zahradní přístřešek nebo v blízkosti domova, abyste se trochu zahřáli. A ti, o kterých jsme si mysleli, že šli spát, se někdy znovu objeví, když se oteplí. Může se to zdát jako protimluv, ale pokud chcete ekosystému prospět, neváhejte a nabídněte mu něco k snědku. úkryt pro malá zvířata umístěním několika svazkůhromady kmeny nebo listy, nebo hmyzí hotel. Zde je neúplný seznam těch, které mohou na vašich plantážích způsobit spoušť:

Pozor na stromy a cibuloviny

Drobní živočichové, například hlodavci, budou hledat teplé místo k přezimování. Pokud žijí ve vašich zahradních kůlnách nebo dřevěných přístřešcích, mohou někdy okusovat jejich konstrukci. Když je půda zmrzlá a mají k dispozici málo potravy, někdy se rozhodnou okusovat kůru stromů. žárovky květinové cibulky nebo kořeny rostliny. Pokud nechcete přilákat příliš mnoho hlodavců, nenechávejte venku zdroj potravy, například napůl otevřenou popelnici. Choulostivější výsadby chraňte pletivem, zimním rounem nebo drátěnou sítí.

Omezení napadení

Většina hmyz jsou v diapauza nebo v zimním spánku jako larvy. Jiné však pokračují v životě nebo se mohou objevit během tání. Patří mezi ně i jarní blechy, známé také jako sněžné blechy (ačkoli to nejsou blechy). Tento hmyz dokáže přečkat zimu, odtud také pochází jeho přezdívka (na sněhu jsou velmi dobře viditelné). Nepoškozují rostliny, ale mohou se rychle stát invazivními. Existují přirozená řešení, jak jejich přítomnost omezit. Zima může být také vhodným obdobím pro hnízda a omezují šíření některých druhů hmyzu, jako jsou například sosnokazi. Počet přítomných hnízd napoví, zda se jedná o hnízda. riziko napadení na jaře.

Zimní bobule jako jídlo

Na Přeletoví ptáci na své cestě na jih při migraci, nebo ti, kteří se zde vyskytují v zimě, jako je sýkora koňadra, sýkora modřinka nebo rorýs obecný, mohou přilétat za potravou. některé bobule v zimě, ale obvykle nezpůsobují vážné škody. Na druhou stranu mohou být někdy přenašeči nemocízejména prostřednictvím jejich trusu.

Musíme si také dávat pozor na nemoci

Nejedná se, přísně vzato, o živočišné nebo hmyzí škůdce, ale i na ně je třeba si dát v zimě pozor. Chlad a vlhkost se příliš neslučují a vaše rostliny mohou být postiženy chorobami, jako je např. nebo plíseň moučná. Omezte rizika tím, že se vyvarujete nadměrného zavlažování a ochráníte nejchoulostivější kořeny zimní clonou. Předtím posbírejte všechny plody, které by mohly shnít, nebo rostlinný odpad na zemi. V zimě pravidelně kontrolujte větve rostlin, zda nejsou nemocné nebo vyhlodané. Zima může být také ideálním obdobím pro preventivní ošetření než se v zahradě probudí život.

Leave a Response