Blog

Jak získat silné a zdravé sazenice: připravte pro ně účinné a jednoduché hnojivo

90views

Je krásné jaro a s ním přichází i začátek růstu sazenic. Mnoho zahrádkářů už má na parapetech sazenice rajčat a paprik, které jsou oblíbené. Jak ale sazenice rozchodit?

Okurky, papriky a rajčata se zde pěstují v hojném množství. Není divu. Kdo by si nechtěl pochutnat na vlastní šťavnaté zelenině, která se nedá srovnat s tou kupovanou? Abyste toho dosáhli, musíte začít se sazenicemi. Měli byste jim zajistit nejen správný substrát a podmínky, ale také je zásobovat živinami. To je nezbytné pro zdravý růst. Jaké hnojivo můžeme sazenicím poskytnout?

Sazenice potřebují správnou péči

Všechny rostliny potřebují správnou péči – to platí i pro sazenice vaší oblíbené zeleniny. Určitě jste vybrali správný substrát bohatý na živiny pro zdravý růst. Dále věnujte pozornost vlhkosti a dostatku slunce a tepla. Z tohoto důvodu se sazenice umisťují na slunný okenní parapet. Pozor však na přílišnou vlhkost, která může způsobit plísně.

Pokud vytvoříte tyto jednoduché podmínky, budou sazenice skvěle růst. Jakmile rostliny vyrostou a vytvoří silný kořenový systém a několik zdravých listů, je čas dodat jim dostatečnou dávku živin. Můžete je krmit hnojivem zakoupeným v obchodě, ale můžete si ho také snadno připravit doma. Dávejte však pozor na to, jak je silné, aby nepoškodilo kořenový systém choulostivé rostliny. Jaké hnojivo byste si měli připravit?

Připravte si domácí hnojivo

Všichni víme, že hnojiva bez zbytečných chemikálií jsou lepší nejen pro nás, ale i pro životní prostředí. Navíc lze říci, že hnojiva, která si připravíme doma, poskytují nejen rostlinám, ale i dalším rostlinám potřebné živiny pro dobrý růst, vývoj a později i hojné množení. K přípravě hnojiva budete potřebovat dřevěný popel a cibulové slupky. Samozřejmě budete potřebovat také vodu, ale ne vodu z vodovodu, nýbrž dešťovou vodu nebo vodu z kohoutku. Pokud bydlíte u řeky nebo potoka, můžete použít i tuto vodu. Pokud máte ryby, můžete použít i vodu z akvária.

Nasbírejte dostatečné množství – asi osm hrstí – dejte ji do dvoulitrové sklenice, zalijte vlažnou vodou a dejte na tmavé místo louhovat (stačí jeden den). Druhý den přidejte 100 g jemného popela a promíchejte. Poté smíchejte se dvěma litry odtučněné vody nebo vody dle vlastního výběru a zalijte sazenice. Hnojivo uchovávejte na chladném a tmavém místě a sazenice hnojte jednou za 10-12 dní.

Tip: Jakmile zasadíte sazenice rajčat, paprik nebo okurek venku, můžete je hnojit i během jejich růstu a kvetení.

Leave a Response