Blog

Zelené štěnice: jak se jich zbavit na zahradě i doma

1.1kviews

Na zahradách i v domácnostech se usídlilo mnoho zelených brouků, kteří mohou být opravdu nepříjemní. Jsou však nebezpeční? Jak se jich můžete zbavit? Zde jsou odpovědi na vaše otázky.

Věděli jste, že? Na podzim mění zelení brouci barvu a hnědnou! Jsou známí také jako dřevokazní brouci, kteří se jen zřídka dostanou do domu, aby se v něm zabydleli. Mnohem raději mají zákoutí chráněná před chladem pod střechou nebo v izolačních vrstvách domu, obvykle ve skelné vatě. Při poklesu teplot se stěhují blíže k domu, kde hledají úkryt.

Jsou brouci zelení jedovatí? Kouše?

Zelení brouci jsou zcela pro člověka neškodné. Takže neštípe. Na svou obranu však vylučuje nepříjemný zápach: proto říkáme, že byste ji neměli drtit. Přesto může na zahradě způsobit škody.

Čím se živí brouci zelení?

Zelení brouci jsou býložravci. Jak jejich název napovídá, vyskytují se především v lesích. V posledních letech si však razí cestu i do domácností, kde si s oblibou pochutnávají na… zelenina, na jejichž listech, květech nebo plodech hoduje.. Obzvláště ráda má lilkyna papriky a rajčata. Má také ráda okurky a fazole.

Štěnice jsou kousavý a savý hmyz, který se živí masem rostliny. Škody, které způsobují, jsou více či méně významné v závislosti na jejich počtu a vaší reakci po zjištění invaze, ale často jsou menší než škody způsobené zeleným smrdutým broukem. Od zelených smraďochů je lze rozeznat podle tří bílých skvrn na zádech.

Jako u každého škůdce existuje několik způsobů, jak se bránit. V první řadě je to preventivní přístup, který spočívá v zabránění vstupu prvních brouků na zeleninovou zahradu. Například je docela dobře možnénainstalovat sítě u vchodu do skleníků..

Pokud si všimnete štěnic, pravděpodobně již kolonizovaly část vaší zeleninové zahrady… Nebo na ní pracují. Tím končí prevence a začíná léčebná kúra. Šetrná metoda vyžaduje trpělivost a pozorování. Spočívá ve zpozorování štěnic, jejich sbírání a odkládání mimo zahradu.Vajíčka se často nacházejí na spodní straně listů. Další metodou je připravit roztok, kterým se brouci postříkají.. Cílem není brouky zlikvidovat, protože by se začali bránit a uvolňovali by nepříjemný zápach, ale jednoduše je odradit. K tomu použijte jeden z těchto dvou receptů:

Voda a česnek

Zřeďte 1 čajovou lžičku česnekového prášku ve 100 ml vody a nastříkejte na štěnice nebo na místa, která rády osidlují (pod rostlinným odpadem, hromadami dřeva…).

Esenciální olej z máty

Zřeďte 10 až 20 kapek mátového esenciálního oleje v 500 ml vody a nastříkejte na štěnice nebo místa, která mají rády.

Zelené štěnice se ve vašem domě neusídlí, na rozdíl od . Jednoduše se usídlí na určitých místech, kde přezimují při nízkých zimních teplotách. Od podzimu do začátku jara je najdete na půdách, ve skleněné vatě, okenních rámech nebo na stěnách vystavených slunci.

Zelení brouci jsou neškodní. Není třeba používat drsné chemické prostředky, abyste se jich zbavili. Místo toho použijte jednu ze dvou výše popsaných přírodních metod (voda a česnekový nebo mátový esenciální olej) k jejich odpuzování.

Jací jsou jeho predátoři?

Podle některých studií mají štěnice řadu predátorů: některé ptácia rybyryby pavouci a několik dalších druhů hmyzu, včetně mravenci… Je však třeba říci, že v praxi jsou tito predátoři buď překvapiví (ryby na zahradě?), nebo k regulaci rostoucí populace štěnic nestačí.

Leave a Response