Blog

Punaise diabolique: vetřelec se vrátil do našich domovů, proto je nejlepší se ho zbavit!

194views

Podzim signalizuje návrat nevítaných štěnic, známých také jako hnědé štěnice nebo asijské smrduté štěnice. Jsou nebezpeční? Jak se můžete štěnic zbavit pomocí léčby, pasti nebo repelentu? Řešení pro jejich odchyt.

Po jarní invazi na zahradu se nyní ďábelská štěnice vrací domů! A s takovým jménem se má čeho bát! Tato hnědá štěnice je opravdovou pohromou a po identifikaci ji nelze brát na lehkou váhu. Co proti ní můžete dělat? Zde je vše, co potřebujete vědět, abyste se ho zbavili.

Pokud to vypadá, že zelený brouk nebo štěnice nejběžnější původní druh ďábelská chyba také známý jako Asijská chyba vzhledem ke svému původu vykazuje některé odlišnosti, zejména ve zbarvení. Více hnědáNa kožovitém těle má malé bílé skvrny a měří 12 až 17 mm. Je to kousavý hmyz, který se živí rostlinnou šťávou. Mnozí odborníci jsou znepokojeni, stejně jako zemědělci, kteří již zaznamenali škody na svých plodinách.

Nebezpečí invaze ďáblíků

Pokud Ďábelské štěnice (Halyomorpha halys) se ve Francii objevily v roce 2012, ve zprávách se objevily zejména na podzim 2018, kdy v domácnostech zuřila jejich invaze. Štěnice, které se snaží přezimovat, se masivně shromažďovaly na fasádách, okenních rámech a dokonce i v interiérech, a to jak v Paříži, tak v provinciích. Na jaře se ďábelský brouk vrátil na zahrady, kde se se živí mízou rostlin a způsobuje jejich hnilobu.. V tom spočívá problém, protože tento brouk má v oblibě zejména okrasné rostliny a bobuloviny, a představuje tak velkou hrozbu pro zdraví rostlin. nebezpečí pro ovocné sady a zeleninové zahrady. Problémem je také jeho rychlé rozmnožování.

tmsara – 123RF

Kouše ďábelský brouk?

Skutečný škůdce zahrady, na druhou stranu není pro člověka nebezpečný a neštípe.. Může však způsobit alergietaké u zvířat, když spustí jejich obranný systém. Víte, že je to nepříjemný zápach který vydávají všechny štěnice, když jsou rozdrceny. To je jeden z důvodů, proč byste štěnice neměli mačkat. nebo je zabíjet, ale spíše se jich snažit zbavit.

Co přitahuje štěnice?

Na jaře mají štěnice v oblibě zejména ovocné stromy a bobule ale také některé okrasné rostliny. Na podzim a v zimě je lákají např. teplo domů když hledají místo k přezimování. Tak se ve velkém počtu usazují na fasádách domů, ale také v okenních rámech nebo dokonce uvnitř.

palčák-diabolka-zahrada

Pro zbavte se zlých štěnic nebo je jednoduše udržet dál od své ovocné či zeleninové zahrady, je k dispozici několik metod. Můžete použít např. na místa, kudy procházejí. Můžete se také rozhodnout pro ošetření a vytvořit tzv. přírodní repelent k postřiku okolí vašich plodin:

  • Smíchejte 4 čajové lžičkyčesnekový prášek ve 450 ml vody a přelijte směs do lahve s rozprašovačem. Aplikujte na listy rostlin nebo na místa, kudy štěnice procházejí.
  • Oloupejte a nechte je na strategických místech, abyste odradili štěnice.
  • Zřeďte několik kapekmátový esenciální olej ve vodě a roztok nastříkejte. Pro dlouhotrvající vůni můžete mátu vysadit také na zeleninové zahrádce.

Chcete-li se zbavit štěnic, můžete také zachytit je však třeba dbát na to, aby se nespustil jejich obranný systém, který produkuje nepříjemný zápach. Vyvarujte se proto jejich rozmačkání.

  • Když je jich hodně, můžete použít např. vysavač a pak jednoduše zlikvidujte uzavřený sáček.
  • Můžete zlikvidovat samolepicí nebo oboustranné pasti na mouchy v místech, kudy ďábelský hmyz prochází, aby se na ně přilepil.

Pro past na ďábelské brouky když je na svých plantážích objevíte:

  1. Vystřihněte plastovou láhev na ¾.
  2. Otočte horní část přes základnu, jako by to byl trychtýř.
  3. Na dno láhve umístěte mýdlovou vodu.
  4. Pomocí list papíruPokud najdete brouka na listu nebo plodu, hoďte ho do pasti. Nebude moci uniknout a nakonec se utopí.

Leave a Response