Blog

Zahradní švábi: zbavte se jich a zabraňte jejich vniknutí do vašeho domova

357views

To, že švábi zahradní (Ectobius Pallidus) jsou méně obtěžující než švábi domácí, neznamená, že jsou ve vaší domácnosti vítaní. Zde jsou informace, které potřebujete vědět, abyste mohli jednat a zbavit se jich.

Myslíte si, že máte na zahradě šváby? Nepropadejte panice, zde se dozvíte, jak je odlišit od švábů domácích a jak se jich co nejrychleji zbavit. Dobrou zprávou je, že švábi zahradní nepředstavují pro člověka žádné nebezpečí, a dokonce pomáhají rozkládat organické látky. Mohou však být na obtíž, když se dostanou do domácností. Švábi zahradní žijí převážně venku, ale občas se dostanou i do domu. Švábi zahradní mohou v horkém počasí vyhledávat chlad a schovávat se uvnitř domů. Pokud je na zahradě nedostatek potravy, šváb zahradní se obrátí k nejbližšímu řešení, tj. k vašemu domovu. Vyvarujte se ponechávání volně ležícího jídla, například ovoce, a nezapomeňte nenechávat přístupné krmivo pro domácí zvířata. Chcete-li se jich zbavit uvnitř domu, můžete zvolit stejná řešení jako na zahradě.

Na zahradách se vyskytují švábi lesní (Ectobius Pallidus), kteří se rádi schovávají pod listy. Tento hmyz není považován za škůdce, protože jen zřídkakdy prochází dveřmi domu, s výjimkou letních večerů, aby našel trochu chladu. Pokud vás však jejich přítomnost obtěžuje nebo se v létě příliš pravidelně zvou do vašeho domu, můžete se pustit do jejich odstranění z exteriéru.

Jedná se o švába zahradního nebo domácího? Šváb zahradní, známý také jako šváb jantarový lesní, má světle hnědou barvu. Podobá se švábu německému (Ectobius Vittiventris), který je v našich domácnostech skutečným škůdcem! Pro jejich rozlišení je důležité vědět, že šváb lesní je denní, zatímco šváb německý je noční. Švába německého lze rozeznat podle dvou černých pruhů na hlavě. Tento druh obtížně létá, zatímco šváb lesní nebo šváb zahradní létat umí, a proto se snadno pohybuje.

Šváb zahradní © saodaeng – stock.adobe

Řešení, jak se přirozeně zbavit zahradních švábů

  • Past na vlhkost: zahradní švábi milují vlhkost. Myšlenkou je přilákat je pomocí talíře naplněného vodou. Všude kolem posypte směsí sádry, mouky a moučkového cukru. Po této svačině se šváb jde napít a po několika hodinách umírá na střevní neprůchodnost.
  • Past na labužníky: tentokrát jsou švábi lákáni otráveným jídlem. Za tímto účelem smíchejte s medem a moukouk výrobě malých peletek. Tyto přírodní repelenty rozetřete v zamořených oblastech. Švábi tuto svačinu nepřežijí.
  • Preventivní řešení: Švábi zahradní hnízdí ve vlhkém prostředí, takže jejich odstraněním ze zahrady zabráníte tomu, aby se v ní švábi usadili. Zde je návod, jak na to, vyvarujte se hromadění kusů dřeva, kamenů nebo mulče na zemi..
  • Vždy můžete vyhubit šváby ručně. Tento šváb zahradní klade vajíčka do tvrdé skořápky. Pravidelně můžete tyto obaly odstranit aby se zabránilo růstu populace.

Zahradní švábi mají v oblibě zejména vlhká a tmavá zákoutí: tím, že je omezíte, jim zároveň nenabídnete příznivé místo k usídlení. S oblibou si pochutnávají na rozkládající se organické hmotě. Dbejte proto na čistotu zahrady a vyvarujte se zanechávání rohoží z listí nebo dřeva. Neměli byste také zapomínat na řádné uzavírání venkovních odpadkových košů.

Leave a Response