Blog

7 rostlin, které chrání vaši zahradu před krtky

97views

Krtci nežerou květiny, ale nepřímo ničí kořeny všech rostlin tím, že hloubí podzemní tunely.

Existuje však přirozený způsob, jak je od té vaší odehnat. Některé rostliny mohou kolem vašeho dvora vytvořit bariéru, a tak ho ochránit před budoucími návštěvami.

1. Měsíčky

Měsíčky odpuzují všechny druhy škůdců včetně pavouků, hadů a komárů a nejsou přátelské ani ke krtkům. Můžete vysadit řadu měsíčků a vytvořit tak jakousi bariéru pro váš trávník. Je nepravděpodobné, že by přes takto silně zapáchající plochu prošli. Jejich kořeny vylučují do půdy chemickou látku známou jako alfa-tertienyl (fototoxin), která je toxická pro háďátka a odpuzuje střídavé škůdce, píše
Měsíčky jsou rostliny milující slunce, odolné vůči suchu, které tak přežijí horké léto a jsou poměrně nenáročné na péči. Dávají přednost dobře propustné půdě a potřebují týdenní zálivku. Pro psy a kočky nejsou toxické.

2. Narcisy

Narcisy mohou být první známkou jara. Jsou odolné a krásné a krtci se jim vyhýbají, protože cibulky jsou pro ně toxické. Obsahují chemickou látku lykorin, která odradí veverky, myši a krtky. Jsou však toxické pro kočky a psy i děti.

Kvetou koncem zimy až začátkem jara a vracejí se rok co rok. Potřebují 6 hodin plného slunce denně a asi 1 cm vody jednou týdně během vegetačního období.

3. Allium

Podobné cibuli, ale větší. Květy jsou fialové. Když listy vadnou, pak se uvolňuje cibulové aroma, které odpuzuje škůdce včetně srnčí zvěře a hlodavců.

Denní deště se mohou ukázat jako dostatečné, pokud jsou pravidelné a vydatné. Dává přednost plnému slunci, ale daří se jí i v polostínu. Půda musí být dobře odvodněná, jinak hnijí. Jsou jedovaté pro psy, kočky a děti.

4. Ricin

Rostlina ricinovníku má hustý živý plot s hvězdicovitými listy a červenými špičatými lusky, které obsahují tzv. fazole, ačkoli technicky vzato se nejedná o fazole. Tato rostlina, známá také pod názvem Ricinus communis, produkuje „fazole“, z nichž se získává olej prospěšný pro trávení a hydrataci pokožky. Doporučuje se také na zahnání krtků. Přestože jim neškodí, odradí je její vůně.

Rostlina i semena jsou však jedovaté pro kočky, psy, děti i dospělé. Ricinový olej si tedy můžete koupit, ale musíte být opatrní při aplikaci a skladování. Rostlina má ráda teplé a vlhké prostředí.

5. Česnek

Česnek dokáže víc než jen odhánět upíry. Jeho silné aroma zahání krtky, myši, krysy, mravence a dokonce i komáry.

Potřebuje alespoň 6 hodin slunečního světla denně a měl by být vysazen alespoň 4 palce od sebe. To poskytuje dostatek prostoru pro růst kořenů. Potřebuje týdenní zálivku. Česnek je však toxický pro psy a kočky.

6. Fritillaria

Fritillaria patří do čeledi liliovitých a má nádherné květy v různých zářivých barvách. Ještěrky je nemohou vystát, stejně jako veverky nebo srnky kvůli silné vůni.

Navzdory své exotičnosti se snadno pěstuje. Má ráda slunce nebo polostín a vyžaduje pravidelnou zálivku. Potřebuje dobře propustnou půdu, aby nezatěžovala kořeny. Je však jedovatá pro kočky, psy a děti.

7. Cibule

Pokud si chcete vypěstovat další zeleninu do kuchyně, cibule může být užitečná i pro odpuzování krtků. Stejně jako česnek je její vůně dostatečně silná, aby je odradila, a kyselina sulfonová odradí mnoho škůdců, jako jsou hlodavci nebo hadi.

Cibule se snadno pěstuje – na jaře by se měla zasadit na slunné místo, což znamená, že bude připravena ke sklizni o 3-4 měsíce později. Jednou týdně je třeba plodinu důkladně zalévat, ale ne nadměrně. Pro psy a kočky je jedovatá.

Leave a Response