Blog

Výživa malin: jak často, čím hnojit a proč si dát pozor na banánové slupky

73views

Maliny patří mezi oblíbené letní ovoce. Ačkoli se zdá, že bujně rostoucí keřík nevyžaduje velkou péči, pravdou je, že potřebuje základní živiny. Oblíbená domácí hnojiva však mají svá vlastní pravidla.

Abyste se mohli těšit z bohaté úrody chutných malin, je třeba rostlině dodávat základní živiny. Oblíbená jsou domácí hnojiva. Je známo, že maliny dávají přednost mírně kyselému pH. Kyselá tráva a půda jim proto nevadí. Hitem je hnojení malin banánovými slupkami. I to má však svá pravidla a úskalí. Jaká to jsou? Jak často a čím můžete maliny hnojit?

Výživa malin aneb jak často

Maliny je vhodné hnojit 3x během vegetace. Poprvé brzy na jaře, aby se podpořil růst nových výhonů. Poté na přelomu května a června, kdy začínají kvést. Dodání potřebných živin podpoří tvorbu a kvalitu květů. Třetí hnojení je vhodné provést na konci léta, kdy maliny již neplodí, ale připraví se tak půda pro jejich dobrou výživu během zimy.

Banány jako hnojivo mají svá pro a proti

Hnojivo z banánových slupek je trendem poslední doby. Lze jej vyrábět několika způsoby. Jedním z nejznámějších je voda z banánových slupek. Problém s vodou z banánových slupek spočívá v tom, že namáčením slupek se z nich nevytěží tolik draslíku, aby byla pro rostliny účinná. Méně známý a účinnější je prášek z banánových slupek, který dokáže rostlinám předat potřebné živiny.

se omyjí horkou vodou, nakrájejí na několik centimetrů dlouhé kousky a rozloží v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem. Slupky lze sušit v troubě, v sušárně nebo na přímém slunci. Po usušení se rozemelou na prášek. Smíchejte 5 polévkových lžic prášku v 1 litru vody a naneste na kořeny. Suchý prášek z banánových slupek lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v mrazničce.

Malinám prospívá kompostový výluh a dřevěný popel

Dodejte malinám živiny pomocí kompostového výluhu. Výluh můžete připravit z kompostu a vody. Nejlepší je dát několik kilogramů do jutového pytle a pak ho ponořit do nádoby s vodou. Po dvou dnech pytel vyjměte a tekutinu nařeďte tak, aby měla barvu slabého čaje. Další možností je použití dřevěného popela. Jedná se o hnojivo, které má pro maliny cenu zlata. 1 kg popela se nasype na 3 litry vody, nechá se 3 dny stát a poté se zalije. Někteří zahrádkáři používají hnojivo s přídavkem octa.

Leave a Response