Blog

Konzumace čokolády má pro tělo blahodárné účinky. To vše může

65views

Jíst čokoládu není jen potěšení. Ve skutečnosti má pozitivní účinky na naše zdraví. Kolem této chutné pochoutky však panuje také několik mýtů – jedním z nich je, že poškozuje naše střeva. Kolik je na tom pravdy?

Čokoláda a trávicí systém

Je těžké jí odolat a láká i ty, kteří drží dietu. Je chutná, sladká, povzbuzuje smysly, dodává energii, zlepšuje náladu… o čokoládě se dá říci mnoho pozitivního – pokud ovšem při její konzumaci používáme zdravý rozum a střídmost.

Čokoláda obsahuje více než 600 zdraví prospěšných látek včetně sacharidů (hlavní zdroj energie), bílkovin, železa, hořčíku, draslíku, manganu, zinku, mědi, niacinu, vlákniny, flavonoidů, teobrominu, antioxidantů, fenetylaminu, omega-6 mastných kyselin a vitaminů A, E a B. Některé z těchto látek jsou prospěšné našemu zdraví. Ukazuje se, že některé z těchto látek jsou velmi prospěšné pro naše střeva, a to je téma, které vědci zkoumají. Jak čokoláda ovlivňuje náš trávicí systém?

Zlepšuje funkci střev, ale ne pro každého

Nejnovější výzkumy naznačují, že čokoláda může mít pozitivní vliv na naše střeva. Tento příznivý účinek samozřejmě závisí na druhu konzumované čokolády, jejím množství a na tom, jak reaguje organismus každého člověka, ale kvalita čokolády a střídmost mohou našemu trávicímu systému výrazně prospět. Takové závěry prezentovala například profesorka Ewa Stachowska, biochemička a odbornice na lidskou výživu, která vede katedru biochemie a výživy člověka na Pomořanské lékařské univerzitě ve Štětíně. Na svém účtu na Instagramu se zabývala mýtem o negativních účincích čokolády na střeva. Podle odbornice má čokoláda výborný vliv na funkci střev u většiny lidí, ale ne u všech.

Tento vztah souvisí s tím, že lidé mají problémy s odbouráváním histaminu (histamin je sloučenina produkovaná v těle a zodpovědná za příznaky typické pro alergie), který se nachází v některých potravinách. Právě takovým lidem se doporučuje omezit konzumaci čokolády na minimum. Čokoláda a všechny ostatní výrobky na bázi kakaa jsou bohatým zdrojem histaminu. Lidem s histaminovou intolerancí hrozí v případě její konzumace nepříjemné příznaky, jako je nevolnost, průjem, střevní křeče a překrvení.

Vědecké poznatky

Pokud nepatříte k těm, kteří mají problémy s odbouráváním histaminu, nebojte se jíst čokoládu – právě naopak. Mírné množství čokolády může našim střevům velmi prospět. Jaké jsou potenciální přínosy konzumace čokolády pro náš trávicí systém?

Profesorka Stachowská ve svém článku odkazuje na výsledky testu provedeného mezi dobrovolníky. Ti během tří týdnů snědli 30 gramů čokolády – se 70% a 85% obsahem kakaa. Po uplynutí této doby bylo zjištěno, že ve srovnání s lidmi, kteří během tohoto období nesnědli ani gram čokolády, měli milovníci čokolády „příznivě změněnou mikrobiotu“. Bylo také zjištěno, že mají více cenných bakteriálních druhů, například Faecalibacterium prausnitzii a Blautia obeum.

Čokoláda je účinné probiotikum?

Mnohé nasvědčuje tomu, že čokoládu lze s jistotou označit za prebiotikum. Prebiotika jsou látky, které slouží jako živiny pro prospěšné střevní bakterie. Pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a poskytují podporu pro normální funkci střev.

Kakao obsažené v čokoládě obsahuje přírodní rostlinné látky (např. flavonoidy) a právě ty mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Tyto vlastnosti jsou zase důležité pro udržení zdravého trávicího systému.

Nesmíme zapomenout ani na obsah cenné vlákniny v čokoládě, která je nezbytná pro správnou funkci trávicího systému. Na vlákninu je bohatá zejména hořká čokoláda. Vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a snižuje riziko zácpy.

Sáhněte po výhodách, ale s mírou

Přesvědčivé důkazy a výsledky výzkumů nás přesvědčují, že čokoládu se vyplatí jíst. Stále však musíme brát v úvahu, že kromě mnoha prospěšných vlastností je také kalorická, a proto je tak důležitá střídmost. Její nadměrné množství může přispět nejen k nadváze, ale i k dalším zdravotním problémům. Je také důležité si uvědomit, že neexistuje čokoláda jako čokoláda. Když si dáváte do nákupního košíku tabulku čokolády, je dobré zkontrolovat složení na obalu. Na etiketě se dozvíte o obsahu kakaa (ideálně alespoň 70 %) a dalších složkách. Je vhodné hledat výrobky bez glukózo-fruktózového sirupu, palmového oleje a E476 – navíc pamatujte, že čím kratší složení, tím lépe.

Důležitý je také vzhled čokolády po otevření – nejlepší bude s lesklým povrchem, hladkou strukturou a lámání by měl doprovázet výrazný zvuk.

Leave a Response